Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes je Světový den ledvin, lékaři upozorňují na jejich nenahraditelnost

, aktualizováno 11. března 2021, 0:00

Letošní Světový den ledvin připadá právě na 11. března. Při této příležitosti lékaři ze znojemské nemocnice upozorňují na nenahraditelnost ledvin a potřebu je chránit. Jejich onemocnění má často netypické a nevýrazné příznaky. Že je něco v nepořádku, nemocný často pozná až ve chvíli, kdy dojde k jejich selhání.

S chronickým onemocnění ledvin se potýkají desítky milionů lidí na celém světě a jejich počet se v posledních pár letech zdvojnásobil. Příznaky onemocnění jsou často nevýrazné a netypické. Patří mezi ně únavnost, dušnost, otoky dolních končetin, nevolnost, bolesti hlavy, svědění nebo křeče. Ledviny při onemocnění ale většinou nebolí, a proto je těžké jejich onemocnění hned poznat. Nemocný často netuší, že je něco v nepořádku. Funkce ledvin se mu poté snižuje až do doby, než dojde k jejich selhání. Při včasném zachycení onemocnění a správném léčení se může pacient selhání ledvin ale vyhnout, nebo ho alespoň výrazně oddálit.

„Zvláštní pozornost by měli věnovat svým ledvinám lidé s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, nebo ti, kteří trpí častými infekcemi močového ústrojí,“ uvedl primář Interního oddělení ve znojemské nemocnici Zdeněk Monhart.

Selhání ledvin

Pokud se nemoc včas nezachytí a dojde k selhání ledvin, mají pacienti možnost náhradní léčby. Ve znojemské nemocnici je to například příprava na transplantaci nebo samotná dialýza, což je nejstarší a nejvíce používaný způsob čištění krve.

„Naše pracoviště nabízí pacientům vybrat si buď peritoneální dialýzu, kterou si pacienti mohou provádět sami doma. Nebo poskytujeme dialýzu přímo v hemodialyzační středisku, které funguje již třicet let,” doplnil Monhart.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Znojmo

Štítky nemocnice, den ledvin, ledviny, Znojmo, ledvina, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Světový den ledvin, lékaři upozorňují na jejich nenahraditelnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.