Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová opatření přinesou další chaos, bouří se studenti i pedagogové proti povinné zdravotní službě

Včera vláda ČR vyhlásila pracovní povinnost pro všechny studenty ze zdravotnických oborů. Podle Masarykovy univerzity v Brně je tento krok špatným směrem a přinese víc škody než užitku. Univerzita se obává, že nově vyhlášená povinnost může narušit výuku a mít negativní dopady na celou společnost. Studenti totiž nebudou mít čas na běžnou výuku.

Vláda České republiky včera vyhlásila povinnou pracovní službu pro všechny studenty lékařských, nelékařských (čtvrté a páté ročníky) a dalších zdravotnických magisterských programů včetně jednooborového studia psychologie (ne však posledních ročníků). Ke kroku se univerzita nestaví kladně, považuje ho za nesystémový a chaotický. K vyhlášení se vyjádřila také Asociace děkanů lékařských fakult ČR, která tvrdí, že už třetí kolo pracovní povinnosti ohrozí kvalitu výuky a může mít negativní dopad na celou společnost. 

Vysokoškolští studenti jsou už rok bez běžné výuky, kterou vystřídala výuka distanční, a stále neví, kdy se do školy vrátí. Ostatní evropské univerzity postupně otevírají, čeští studenti ale mají v době začátku jarního semestru znova nastoupit do nemocnic. 

Nejdříve povolejte specialisty, říká rektor MUNI

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš zastává názor, že nejdřiv je nutné k povinné službě povolat ambulantní specialisty. „O tom už jsem mluvil na podzim loňského roku. Naši studenti a mnozí další pomáhají již několik měsíců na bázi dobrovolnosti a vedle toho se po večerech snaží studovat. A teď jim vláda namísto zlepšení jejich podmínek ještě situaci dále zhorší,“ říká rektor Bareš.

Proti jsou i studenti

Povinnost nastoupit do nemocnic může ohrozit nejen zdraví studentů, ale i celé akademické obce. Masarykova univerzita se obrátila přímo na Ministerstvo zdravotnictví a už dlouhodobě požaduje povinné očkování i pro pedagogy vysokých škol, doteď se k očkování mohou registrovat pouze učitelé základních a středních škol. .

Pokračující chybové řízení této krizové situace nelze řešit dalším ohrožováním studia a především i životů mladých lidí. Vysoké školy už rok jedou jen ve velmi omezeném režimu, zajistit kvalitní výuku stojí obrovské úsilí a vděk ze strany státu je v nedohlednu. Tímto před sebou valíme kuličku daleko větších strukturálních problémů, stát však za tento horizont prostě nevidí. Nechce vidět. Věda, výzkum a vzdělávání jsou motorem a páteří každé zdravé společnosti,“ napsal před jednáním vlády předseda Studentské komory Akademického senátu MU Jiří Němec.

U nás je to však to poslední, na co se myslí. Důkazem budiž právě opětovné povolávání studujících, jejich nekoncepční přerozdělování, mnohdy naprosto neodpovídající práce, která jim byla přidělena či podzimní kauza s daněním odměn pro povolané studentky a studenty. Toto nelze mlčky přehlížet a jsem rád, že máme s vedením Masarykovy univerzity na věc téměř shodný názor. Stejně jako s Asociací děkanů lékařských fakult, jejíž vyjádření plně podporuji,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muni.cz

Štítky Studenti, muni, povinnost, služba, zdravotníci, Česko, Masarykova univerzita, vláda, Martin Bareš, Jiří Němec, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová opatření přinesou další chaos, bouří se studenti i pedagogové proti povinné zdravotní službě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.