Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nový typ léčby koronaviru má zatím stoprocentní úspěšnost

Ve Fakultní nemocnici (FN) Brno lékaři vyzkoušeli novou možnost léčby nemoci covid-19. Kombinace remdesiviru s plazmou od dárců s aktivními protilátkami zatím funguje velmi dobře. Všichni pacienti, kteří takovou plazmu dostali, se z infekce vyléčili. Používá se u onkologicky nemocných pacientů se závažným onemocněním krve, mízních uzlin a s velmi oslabenou imunitou.

Jan Kadlec má za sebou už dlouhou léčbu. Trpí Crohnovou chorobou, což je chronické onemocnění střev, prošel si nádorovým onemocněním a nedávno mu lékaři zjistili i podezření na akutní leukémii společně s koronavirem. Do nemocnice přijel ve vážném stavu. 

„Potřebovali jsme začít s léčbou leukémie a nemohli jsme čekat, až se pacient z infekce koronaviru vyléčí sám. V takovém stavu by se z ní velmi pravděpodobně ani nevyléčil,“ řekl přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno Jiří Mayer.

Nová kombinace

V bohunické nemocnici ale nedávno přišli na nový postup při léčbě covidu-19 u závažně nemocných lidí s velmi oslabenou obranyschopností. Takoví pacienti jsou ohroženou skupinou v případě jakékoliv infekce. Na začátku tohoto roku lékaři začali pacientům podávat novou kombinaci remdesiviru s hyperimunní plazmou. To je plazma s protilátkami od dobrovolných dárců, kteří onemocnění covid-19 již prodělali. 

„Zatím jsme tento režim použili u 28 pacientů se závažně podlomenou imunitou a krevními nádory. Nikdo z nich na koronavirus poté nezemřel,“ popsal dosavadní úspěchy Mayer. Nakonec ještě dodává, že v této metodě je velký potenciál, a proto budou odborníci ve výzkumu pokračovat.

Léčba zabrala

Přesně taková léčba byla nasazena i Janu Kadlecovi. Jeho stav se začal rychle zlepšovat a z koronavirové infekce se brzy vyléčil.

„To, že jsem pozitivní, jsem zjistil v nemocnici v Novém Městě na Moravě, pak mě přeložili sem. Hned po nasazení léčby se to začalo zlepšovat. Předtím jsem byl hodně slabý na nohy, protože jsem po Crohnově chorobě hodně zhubl. Neměl jsem ani pořádně chuť k jídlu. Nyní se cítím o dost lépe,“ popsal svůj boj s nemocí Kadlec.

K vývoji této léčby vedly velmi smutně končící příběhy některých nemocných pacientů ve fakultní nemocnici. Kadlec měl ale štěstí. „Po vyléčení pacienta z infekce koronavirem jsme mohli téměř hned začít s modifikovanou lehčí léčbu leukémie. Nyní uvažujeme o transplantaci kostní dřeně,popsal postup léčby onkolog.

Kadlece v nejbližších dnech čeká propuštění z nemocnice. Jeho stav se natolik zlepšil, že se už může vrátit domů.

Skeptický Mayer

Jiří Mayer také vyjádřil svůj současný negativní postoj k léku ivermectin, který se nyní k léčbě onemocnění covid-19 v některých nemocnicích podává. „Já sám bych si ivermectin rozhodně nevzal. Ani bych ho nepodal svému pacientovi, nebo svým blízkým. Nemohu ho doporučit jako lék, který je opravdu prověřený. Zatím pro ivermectin neexistují žádné dostatečně validní studie,“ myslí si.

Deset tisíc kusů

Naopak Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má s ivermectinem zkušenosti dobré. Od listopadu loňského roku tam lékaři podali tento lék třiceti pacientům. Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské tento týden dostala nemocnice balení dalších deseti tisíců kusů. Distribuují ho do dalších nemocnic.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky COVID-19, koronavirus, lék, plazma, FN Brno, remdesivir, ivermectin, léčba, pacient, Jan Kadlec, Jiří Mayer, Brno, Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice Bohunice, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nitra Maxov

Tak je potřeba 10.000 studií na ivermektin, který je téměř bez vedlejších příznaků. Zajímalo by mne, kolik je relevantních studií na ty nové vakcíny se změněným DNA virů, kdy se neví, co to dlozuuhodobě může v organizmu napáchat. Ale ty bys píchal, viď Majere?

Čtvrtek, 11. března 2021, 06:52Odpovědět

Petr Vorlíček

I mezi lékaři je mnoho zabedněnců..Dr. Mayer by prostě nikomu Ivermectin nepodal. Ani v situaci, že pacient umírá a on už nemá nic jiného k dispozici.

Sobota, 6. března 2021, 14:30Odpovědět

Jaromír Kubiš

Léčba ivermektinem (i kdyby preventivně) za 1000 korun možná (a nebo taky za míň) versus JIPový lůžko ještě nedávno asi za půl milonu korun denně ? Tady jde hlavně o lidi, to určitě. Lepší je vlítnout v době COVIDu do domova důchodců, udělat tam povinnou podzimní vakcinaci na chřipku, babky oslabit a pak počítat mrtvoly. Stalo se v listopadu v práci u máti, dělá v domově důchodců. Od března do listopadu ani jeden potvrzený případ, pak vakcinace a 16 mrtvých asi za 20 dní. 170 klientů ve dvou barácích a najednou to tam měli skoro všichni, včetně zaměstnanců. Takže asi tak.

Sobota, 6. března 2021, 11:50Odpovědět

Jaromír Kubiš

Takže každý, kdo má rakovinu a "sníženou imunitu" musí zákonitě padnout do těžkého stavu ? I bez této léčby ? Zřejmě ne. Trefili jste náhodou 28 lidí, co to přežili. Nevyzkoušenou léčbu by příbuznému nedal, asi jenom proto, aby mu to příbuzní do konce života vyčítali. Nejde o to, co chce doktor. Pokud s tím jako pacient souhlasím, je mi jedno, co si o tom myslí pan doktor. Bohužel s touhle pandemií přišla beznaděj. Doktor má léčit a ne pohřbívat. To se dneska zhruba ve 20 procentech těžkých stavů děje. Kdyby se dal lék, do 10 dní zabral, bylo by to jinak, frustrace by skončila. V přírodě se nedá nic naprogramovat, neexistuje žádná univerzální léčba pro všechny. Těch různých kombinací zdravotních obtíží je mrak. Jestli třeba ivermectin funguje nebo ne bych neřešil. Prostě chytnu virózu, začnu se horšit, jdu za doktorem, chci ivermektin, tady Vám to podepíšu. Nehodlám čekat, jestli se to zvrhne v návštěvu JIPU.

Sobota, 6. března 2021, 11:29Odpovědět

Rakeťák Buzz

Takže pan doktor by si nevzal něco neověřeného, ale na pacientech zkouší "novou kombinaci". Hahaha:)

Sobota, 6. března 2021, 09:52Odpovědět

Nový typ léčby koronaviru má zatím stoprocentní úspěšnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.