Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejoblíbenější rozhledna roku je Holedná v Brně

Rozhledna na vrchu Holedná nad Jundrovem je otevřená teprve pár měsíců a už se stala nejoblíbenější rozhlednou roku s téměř třetinou všech hlasů. Celý projekt byl jeden z prvních vítězů participativního rozpočtu Dáme na vás.

Pro svoji oblíbenou rozhlednu mohli lidé hlasovat v anketě Rozhledna roku 2020 na stránkách Klubu přátel rozhleden do února. Výzvy k zapojení se také objevovaly ve zpravodaji Brněnský metropolitan, na webu a sociálních sítích města.

Rozhledna Holedná je nejvyšší vyhlídková věž v Brně. Má 35 metrů, nahoru vede 208 schodů a svým vzhledem připomíná kmen dubu. Shora mohou návštěvníci vidět na celou čtvrť Komín, starou Bystrc, Brněnskou přehradu, Rozdrojovice, medlánecké letiště, Žabovřesky, Jundrov, Kraví horu, výstaviště i Líšeň a Hády na protější straně města.

Vítěz participativního rozpočtu

První návštěvníci se na věž přišli podívat v polovině prosince loňského roku, kdy byla zpřístupněná. „Nápad Petra Choboly vytvořit na Holedné nový výletní cíl zaujal jak Brňany, tak vedení města a řadí se mezi historicky první vítěze participativního rozpočtu Dáme na vás v roce 2017. V květnu 2018 byl proveden průzkum vhodných lokalit dronem, zjišťovala se při něm i reálná výška, jíž by měla rozhledna dosahovat,“ popsal náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný (Piráti). 

Celý projekt ale nebyl tak jednoduchý, protože plánovaná výška přesáhla limit participativního rozpočtu. Město se ale nakonec rozhodlo financovat stavbu nad rámec participativního projektu. Věž stála téměř osm milionů korun a postavila ji městská společnost Lesy města Brna. 

„Jsem velmi rád, že se nám tento nápad podařilo uskutečnit a rozhledna se stala vyhledávaným místem procházek a výletů, což svědčí o tom, že se lidem opravdu líbí,“ dodal Koláčný.

Ohodnoť článek

Štítky rozhledna, holedná, Brno, jihomoravský, rozpočet, projekt, Tomáš Koláčný, Brno-Komín, Bystrc, Česká pirátská strana, Brněnská přehrada, Rozdrojovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejoblíbenější rozhledna roku je Holedná v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.