Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Moravy se na hlídání hranic okresů podílí až 600 vojáků

Policisté na jihu Moravy v pondělí, v první den omezeného pohybu mezi okresy, vrátili po kontrole zpět 115 aut, jejichž řidiči neměli potřebné dokumenty k opuštění okresu. Od dnešního rána policistům při kontrolách na hranicích okresů pomáhají vojáci, celkem je jich asi 550 až 600, řekl dnes novinářům ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Opatření je veřejností vnímáno jako nutné, všichni řidiči situaci pochopili a nedošlo k žádným konfliktům. Ještě v průběhu dneška a zítřka budou policisté při kontrolách benevolentnější, než si lidé opatří potřebné dokumenty. Postupně budeme přitvrzovat," uvedl Tržil.

Policisté hlídkují 24 hodin denně přibližně na 160 stanovištích v kraji, místa kontrol se v během dne mění a všechna místa nemusí být obsazena neustále. "Nasazeno je asi 2500 policistů, přibližně 600 na 24 hodin. Nyní nám v každém okrese pomáhají desítky vojáků, kteří absolvovali proškolení. Na každém kontrolním stanovišti je ale alespoň jeden policista," doplnil Tržil s tím, že celkově v kraji pomáhá asi 550 až 600 vojáků.

S kontrolami pomáhají i celníci, na dálnicích se kontroly soustředí zejména na dálniční přivaděče tak, aby nebyl omezen provoz na dálnici a zároveň bylo možné případně vůz vrátit zpět, pokud jeho řidič nebude mít příslušné dokumenty. Každý případ budou policisté podle krajského ředitele posuzovat individuálně a rozhodně nebudou okamžitě rozdávat vysoké pokuty, které mohou dosáhnout až 10.000 korun.

Tržil také konstatoval, že není možné hlídat úplně všechny silnice a cesty spojující jednotlivé okresy, i když cílené obcházení policejních kontrol zatím policisté nezjistili. "Chtěl bych apelovat na zdravý rozum lidí, aby si uvědomili vážnost situace," dodal Tržil.

Omezení pohybu mezi okresy vyhlásila vláda v noci na sobotu, platí od pondělí 1. března. Okresy Brno-město a Brno-venkov byly po apelech starostů obcí na Brněnsku pro tento účel sloučeny a lidé tak mohou mezi okresy přejíždět do práce, k lékaři nebo třeba na nákup. Pro volnočasové aktivity ale platí omezení katastrem obce, kde člověk bydlí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Twitter.com/obranatweetuje

Štítky ČR, koronavirus, policie, automobilová, Jihomoravský, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy se na hlídání hranic okresů podílí až 600 vojáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.