Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obce na Brněnsku budou bez Brna paralyzované, říká starosta vesničky Březina

Starosta Březiny na Brněnsku Martin Habáň chce výzvou upozornit vládu na organickou propojenost okresů Brno-město a Brno-venkov. Podle něj páteční nařízení vlády o omezení pohybu lidí mezi okresy, které bude platit od pondělí, obce na Brněnsku paralyzuje. Výzvu odešle v pondělí, zatím nasbíral pět podpisů dalších starostů, v pracovní den jich očekává ještě mnohem víc, řekl dnes ČTK Habáň.

Ve výzvě vládě starosta Martin Habáň (STAN) uvedl, že dodržování nařízení tak, jak je stanoveno, zkomplikuje zajišťování každodenních potřeb obyvatelstva. "Zvláště malé obce kolem Brna mnohdy nemají své prodejny potravin, je nutno nakupovat v okrese Brno-město a naopak některé z prodejen, které jsou využívány občany Brna-města leží v okrese Brno-venkov, například obchodní zóna Modřice. Chápeme, že opatření směřují ke snížení mobility obyvatelstva a snaze snížit riziko šíření epidemie, není však podle našeho názoru možné tímto usnesením absolutně paralyzovat chod jednoho z okresů České republiky," stojí ve výzvě.

Podle Habáňa se s podpisy připojí především starostové v prstenci okolo Brna. "Od nás dojíždí zhruba 70 procent lidí pracovně do Brna, podle opatření tam mohou do práce, ale ne si nakoupit. A obyvatelé to nechtějí porušovat. Důležité je to samozřejmě i pro staré lidi, kteří dojíždí třeba do blízké Líšně. V obci obchod máme, ale klasický venkovský, kde koupíte sýr a šunku," poznamenal Habáň.

Věří, že výzva bude mít kladnou odezvu, podle jeho zkušenosti vláda na podobná upozornění reaguje. Dodal, že je úspěšná i mezi obyvateli, kdy na facebookovém profilu status nasbíral přes 1000 lajků, což výrazně převyšuje průměr.

Propojenost s okresem Brno-město řeší také Šlapanice na Brněnsku, které mají v Brně část úřadu. Na ten sice na základě výjimky obyvatelé cestovat mohou, vedení města přesto přemýšlí, zda nepřesunout některé kompetence do Šlapanic.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto STAN

Štítky ČR, koronavirus, vláda, správa, Jihomoravský, Březina, Brněnsko, Brno, okres Brno-město, okres Brno-venkov, Starostové a nezávislí, Šlapanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Šich

Praha-východ a Praha-západ netvoří jeden okres ani spolu, natož s Prahou. Jsou totiž ve Středočeském kraji. Středočeský kraj má, pro změnu, své úřady v Praze.

Neděle, 28. února 2021, 22:39Odpovědět

Dan Karafiat

Praha jeden okres ale Brno nikoli taky dobrý to má Babiš asi strach aby mu Pražáci nedali kackem do hlavy ten jak nebude premierem bude chodit kanálama

Neděle, 28. února 2021, 18:42Odpovědět

Obce na Brněnsku budou bez Brna paralyzované, říká starosta vesničky Březina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.