Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Díky zero waste stylu neskončí oblečení či květiny v popelnici

Většina obchodů má nyní zavřeno. Lidé tak vyhledávají nové možnosti, jak si pořídit oblečení, nábytek či třeba květiny. Možností je tzv. zero waste. Zájemcům umožňuje, aby si výměnou či za symbolickou cenu produkty pořídili a současně tak omezili tvorbu odpadu.

Zero waste je životní styl, který podporuje opětovné využívání všech zdrojů. Jeho vyznavači se tak snaží omezit tvorbu odpadu, zbytečné skládkování či spalování. Všechny materiály se tedy využívají opětovně, stejně jako se tomu děje v přírodě. Princip zero waste swapů je poměrně jednoduchý, jde o bazar přebytečných věcí. K těm lidé přijdou buď zadarmo, výměnou nebo za symbolickou cenu.

Pro nákup oblečení využívají zájemci skupiny na Facebooku nebo Marketplace či různé aplikace. „Nakupuji nejvíc přes Vinted, často se dostanu k doposud nenošeným věcem. Zboží mi dojde v původním obalu, což mi příjde ekologické, jelikož tak životní prostředí nezahlcují další krabice,“ uvedla Ewa Schweda

Trend nakupování z druhé ruky má však i svá negativa. "Uživatelé občas bývají nepříjemní, ale s tím se u kontaktu s lidmi musí počítat," dodala Schweda.

Oblečení poslouží druhým

Lidé však neposílají dál pouze oblečení, ale například i květiny, zrcadla či nábytek pouze za odvoz. „Byla jsem nadšená, když mi kamarádka ukázala skupinu na Facebooku, kde lidé nabízejí květiny, nebo jejich řízky, ze kterých si pak můžu vypěstovat vlastní rostlinu. Propadla jsem tomu a doma jich mám za dva měsíce už pět. Největší radost mi udělal tchynin jazyk,“ řekla Veronika Černá.

Nejdříve jsem do toho šla s cílem ušetřit. Také jsem nechtěla oblečení vyhodit nebo jej nechat ležet ve skříni. Za nějaký směšný poplatek tak mé kousky posílám dál. A jako bonus se tím, že poslouží někomu jinému, šetří příroda,“ sdělila Simona Krčmářová, co se jí na nápadu zamlouvá.

Zájemcům o trend zero waste stačí jen pár kliknutí na internetu a mohou se do bazaru přebytečných věcí zapojit. Ať už jako prodávající, nebo nakupující. Mohou tak opětovně využít již použité věci a chránit tak přírodu.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky zero waste, oblečení, květiny, odpad, bazar, styl, příroda, Facebook, popelnice, VotočVohoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky zero waste stylu neskončí oblečení či květiny v popelnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.