Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Brněnští experti našli nový minerál, jmenuje se dobšináit

Pracovníci Moravského zemského muzea (MZM) se pyšní novým minerálem, ke kterému společně přispěli brněnští experti. Dostal název dobšináit, podle místa svého nálezu, obci Dobšiná na Slovensku.

Mineralogové z MZM vzpomněli na objev Dobšináitu „V rámci zahraniční terénní cesty v září 2019 jsme navštívili revír v okolí Dobšiné, který je známý historickou těžbou kobaltu a niklu,“ přiblížila Eva Víšková, proč se minerál jmenuje po obci Dobšiná v Košickém kraji.

 „A podařilo se nám zde odebrat zajímavý mineralogický materiál, u kterého jsme se rozhodli, že bude dobré jej blíže prozkoumat,“ doplnil ji Jiří Toman. Minerál detailně zkoumali i mineralogové z Národního muzea, Slovenské akademie věd, Masarykovy univerzity a České akademie věd.

Na začátku února potvrdila nový minerál Komise pro nové minerály, nomenklaturu a klasifikaci při Mezinárodní mineralogické asociaci. Dobšináit je třiadvacátým minerálem popsaným poprvé na světě z území Slovenska. Typový vzorek, na kterém minerál identifikovali, uloží Mineralogicko-petrografického oddělení MZM ve své sbírce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravské zemské muzeum

Štítky objev, minerál, dobšináit, Dobšiná, Moravské zemské muzeum, Slovensko, Národní muzeum, Masarykova univerzita, Slovenská akademie věd, Akademie věd České republiky, Mezinárodní mineralogická asociace, Eva Víšková-Mrákotová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští experti našli nový minerál, jmenuje se dobšináit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.