Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

V Bronxu dohlédnou na pořádek asistenti prevence kriminality

V takzvaném brněnském Bronxu budou i letos na veřejný pořádek dohlížet asistenti prevence kriminality, kteří pomáhají udržovat bezpečnost lokality. Řeší také třeba problémové sousedské vztahy nebo sbírají injekční stříkačky. Podle dostupných dat působí asistenti oproti policii na místní pozitivněji.

Projekt magistrátu Asistent prevence kriminality funguje v Brně již několik let a uskuteční se také letos. Magistrát na záměr vyčlenil více než půl milionu korun. Hlavním přínosem asistentů v terénu je, že detailně znají problémy místní komunity. V kombinaci s odbornými znalostmi tak lépe nacházejí řešení problémů a přispívají k potírání rizikového chování.

Asistenti před policií

Asistenti prevence kriminality monitorují veřejný pořádek v takzvaném brněnském Bronxu, jak se označuje lokalita okolo ulic Cejl, Bratislavská a Francouzská. Mimo jiné dohlížejí i na bezpečnost dětí u škol, chodí do bytů, kde jsou problémové sousedské vztahy, a zaměřují se i na sběr injekčních stříkaček. Pravidelným kontaktem s pracovníky romského střediska se seznamují s problémy tamější komunity. Jejich přítomnost působí většinou kladně na okolí, což ne vždy platí u policistů.

„Každý brněnský asistent prevence kriminality musí splnit požadavky odpovídající důležitosti této pozice – jedná se o psychologické testy, zdravotní prohlídku a školení. Musí také prokázat vhodné předpoklady pro výkon této práce, například klid a rozvahu při komunikaci s lidmi. Město a Městská policie Brno vnímá tuto službu jako velmi důležitou,“ řekl náměstek pro sociální oblast Robert Kerndl.

Na projektu se podílí kromě Brna také brněnští strážníci a Ministerstvo vnitra ČR v rámci Programu prevence kriminality na místní úrovni.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Městské policie Brno | Zdroj TZ

Štítky Brno, Cejl, asistenti, kriminalita, prevence, Bronx, prevence kriminality, Robert Kerndl, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gyisdi Civrdoin

Je signifikantní, že v obcích, kde není cikánské etnikum, nejsou problémy s zloději, lupiči a drogovou kriminalitou...

Pátek, 12. února 2021, 08:10Odpovědět

Gyisdi Civrdoin

Je signifikantní, že v obcích, kde není cikánské etnikum, nens

Pátek, 12. února 2021, 08:07Odpovědět

V Bronxu dohlédnou na pořádek asistenti prevence kriminality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.