Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na brněnské radnici znovu vlaje historická běloruská vlajka

Na Nové radnici v Brně od úterý zavlaje historická běloruská vlajka. Město tím vyjádří podporu běloruské společnosti a připomene přetrvávající znepokojivou situaci v Bělorusku, která nastala loni po prezidentských volbách. O vyvěšení vlajky infomovala v tiskové zprávě Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Běloruskem zmítají od loňského léta protesty proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka, který se po srpnových prezidentských volbách znovu nechal vyhlásit vítězem hlasování. Opozice pokládá volby za zfalšované, jejich výsledky odmítla uznat i Evropská unie. EU uvalila sankce na Lukašenka a jeho spolupracovníky, podezřelé ze zfalšování voleb a porušování lidských práv během potlačování protestů. Lukašenko, který vládne zemi od roku 1994, tvrzení i požadavky opozice na svou demisi odmítá. Běloruskou vlajku na znamení solidarity s běloruskou opozicí vyvěsil o víkendu také Senát.

Běloruská vlajka zavlaje na radnici už podruhé

Na brněnské Nové radnici byla červeno-bílá vlajka už loni poté, co po prezidentských volbách začaly nepokoje a demonstrace. Znovu na budově zavlaje v úterý. „Tímto symbolickým aktem vyvěšení vlajky se vedení města Brna opět rozhodlo vyjádřit podporu občanům Běloruska v oblasti respektování a dodržování lidských práv," uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle ní vedení města s ohledem na historické události v Československu rovněž tímto aktem připomíná sobě i všem ostatním důležitost občanského dialogu, svobody projevu a zabránění jakýchkoliv projevů násilí státní moci vůči občanské společnosti. „Členové Rady města Brna tímto apelují na Bělorusko k dodržování lidských práv, demokracie a principů právního stát," dodala Vaňková.

Situace se nezlepšuje

Ani po půl roce se podle primátorčina náměstka Tomáše Koláčného (Piráti) situace v Bělorusku nezlepšila. „Akt vyvěšení vlajky, kterou umístíme na Novou radnici už podruhé, není jediným projevem podpory tamní opozice. Symbolicky 17. listopadu jsme ve spolupráci s Centrem experimentálního divadla otevřeli Ambasádu nezávislé běloruské kultury. Kromě kultury se zaměřuje na informování o dění v tomto státě," připomněl Koláčný.

Brno není jediné

Instituce po celém světě v těchto dnech vyvěšují historickou vlajku, kterou nyní stát oficiálně nepoužívá, ale stala se symbolem opozice. Byla používána v krátkých obdobích formování běloruské nezávislosti, v letech 1918 až 1919, a při novodobé emancipaci moderního běloruského národa po rozpadu Sovětského svazu v letech 1991 až 1995. „Její podoba byla nahrazena stávající vlajkou v červenci 1995 na základě referenda běloruských občanů, které údajně nesplňovalo demokratické principy. Mnohdy je tak původní vlajka používána jako symbol svobody," uvedla Kateřina Gardoňová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky ČR, Bělorusko, správa, Brno, radnice, prezidentské volby, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Evropská unie, lidská práva, Tomáš Koláčný, Markéta Vaňková, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnské radnici znovu zavlaje historická běloruská vlajka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.