Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřel skladatel Ladislav Štaidl, autor hitů Karla Gotta. Bylo mu 75 let

Ve věku 75 let dnes zemřel hudební skladatel a podnikatel Ladislav Štaidl. Informaci jako prví přinesl web Blesk.cz a rozhlasová stanice Frekvence 1. Podle těchto zdrojů hudebník dnes ráno podlehl komplikacím spojených s koronavirem. Štaidl byl autorem mnoha legendárních hitů Karla Gotta, například Kávu si osladím či Trezor. Úspěch však slavil také jako kapelník vlastního orchestru.

Do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze byl podle Blesku převezen s covidem letos 7. ledna. V minulosti Štaidl prodělal léčbu rakoviny.

Štaidl byl autorem přibližně 200 písní a hudby k mnoha seriálům a filmům. V říjnu 2015 mu prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. Vedle Gotta zpívali Štaidlovy hity Helena Vondráčková, Jiří Korn nebo Dalibor Janda. Od roku 1987 spolupracoval s Ivetou Bartošovou, se kterou později 13 let žil a má s ní syna Artura.

Zpěvačka Helena Vondáčková vzpomíná na Štaidla nejenom jako na autora řady jejích písniček. „Nezkazil žádnou legraci, byl to výborný muzikant, organizátor a manažer. Budu mít na něj tu nejhezčí vzpomínku,“ uvedl Vondráčková v reakci na informaci o skladatelově úmrtí.

Jeho dlouholetý spoluhráč v Orchestru Ladislava Štaidla Felix Slováček ČTK řekl, že Štaidl spolu s Karlem Gottem nastartoval jeho životní kariéru. „Je mi to strašně líto, byl to jeden z nejlepších lidí v mém životě,“ dodal Slováček.

Největší úspěchy Štaidl slavil v 70. a 80. letech minulého století. Na začátku 90. let Štaidl ze světa showbyznysu odešel a věnoval se podnikání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto oficiální facebookový profil Karla Gotta

Štítky ČR, hudba, Štaidl, úmrtí, Ladislav Štaidl, Karel Gott, Frekvence 1, Helena Vondráčková, Miloš Zeman, Felix Slováček, Jiří Korn, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Dalibor Janda, Iveta Bartošová, Blesk, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel skladatel Ladislav Štaidl, autor hitů Karla Gotta. Bylo mu 75 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.