Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Český soud svěřil Michalákové syny formálně do péče. Norské úřady chlapce matce odebraly před deseti lety

Okresní soud v Hodoníně tento týden formálně svěřil děti Evy Michalákové do její péče. V tiskové zprávě to dnes uvedla členka petičního výboru na podporu rodiny a senátorka Jitka Chalánková. Chlapce Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi před deseti lety odebraly norské úřady. Případ také čeká na projednání Evropským soudem pro lidská práva.

„Soud se jednoznačně postavil na stranu matky a ocenil její mnohaletý boj o vlastní děti. Více v tuto chvíli nebudeme s ohledem na děti a na probíhající soudní řízení u štrasburského soudu pro lidská práva komentovat. Jen mohu potvrdit, že paní Michaláková soud ubezpečila o tom, že si je dobře vědoma obtížné situace, ve které se děti po letech násilného odloučení ocitají, a že dál bude jednat s odpovídající citlivostí k jejich zájmům," uvedl Chalánková.

Norské úřady chlapce rozdělily do dvou rodin, místo jejich pobytu tají

Norská sociální služba odebrala rodičům chlapce na jaře 2011 kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Před šesti lety norské úřady zbavily Michalákovou rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla. V roce 2017 se obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.

Chlapci byli v Norsku rozděleni do dvou různých rodin. Současné místo pobytu dětí a další informace o nich norské úřady tají.Okresní soud se řízením, v němž se Michaláková domáhala vrácení svých dětí do péče prostřednictvím českých soudů, zabýval opakovaně.

Třikrát jej zastavil, naposledy s odůvodněním, ve kterém norská rozhodnutí označil za dostatečná s ohledem na to, kde chlapci mají obvyklý pobyt. Odvolací Krajský soud v Brně ale věc vracel zpět s tím, že bez ohledu na obvyklý pobyt dětí mohou ve věci rozhodnout právě české soudy. Naposledy krajský soud nařídil, aby v řízení u okresního soudu pokračoval jiný soudce.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize, 168 hodin

Štítky eva michaláková, synové, Norsko, barnevernet, Jitka Chalánková, Evropský soud pro lidská práva, rodina, Hodonín, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český soud svěřil Michalákové syny formálně do péče. Norské úřady chlapce matce odebraly před deseti lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.