Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Vláda opět přitvrdila. Skiareály zůstávají zavřené, testování na covid každé tři dny, ubytování jen na služební cesty

Vláda dnes rozhodla o dalším zpřísnění opatření. Na rozdíl od minulosti by se podle zástupců vlády mohla začít epidemická situace horšit v době, kdy jsou plné nemocnice. Ubytovací služby budou moci využívat nově pouze osoby na služební cestě. Budou se muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby. Do vlastních rekreačních objektů budou nově moci pouze členové jedné domácnosti. Lidé se také od pátku budou moci nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. Ski areály zůstávají zavřené, ministr Havlíček se omluvil vlekařům, že u nich vláda vzbudila falešnou naději na opětovné otevření.

„V minulých dnech a týdnech byl vývoj epidemie uspokojivý. Bohužel v posledních dnech se ten trend zhoršil a epidemie začíná stagnovat. Nemůžeme si dovolit podcenit situaci,“ řekl na dnešní tiskové konferenci vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle něho se ukazuje, že velkým problémem jsou horská střediska. Opatření proto zaměřila vláda také tímto směrem.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po středečním jednání kabinetu řekl, že v žádném případě není prostor pro rozvolňování. Potřebu zpřísnění opatření vysvětlil naplněností nemocnic i počty nových případů covidu-19. Občané dodržující opatření podle něj mají pocit, že se pravidla nedostatečně vymáhají, ostatní opatření pak odmítají a nedodržují.

Současná opatření platí od 27. prosince, podle Babiše ale nefungují dostatečně dobře, na což musí podle Babiše vláda reagovat. Pravidla pro volný pohyb, obchod, služby a další aspekty života v Česku odpovídají páté úrovni protiepidemického systému PES, i když index PES se drží dva týdny ve čtvrtém z pěti stupňů rizika.

Skiareály zůstanou zavřené, na chalupu pouze členové jedné domácnosti

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka zůstanou uzavřené skiareály, a to na zatím neurčitou dobu. „Omlouváme se všem provozovatelům, u kterých jsme možná vzbudili falešnou naději, že povolíme jejich otevření," uvedl Havlíček.

Na rekreační objekty jako chaty a chalupy mohou nově pouze členové jedné domácnosti. Vláda zároveň požádala, aby lidé co nejvíce omezili osobní kontakty a rodinné návštěvy. „Prosíme lidi, aby nejezdili na víkend za rodinami a zůstali v kontaktu pouze se členy vlastní domácnosti," uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný

Kabinet obnovil zákaz návštěv u akutních lůžek v nemocnicích 

Kabinet v rámci opatření obnovil zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. V pravidlech zůstaly některé výjimky, dál je možná například přítomnost třetí osoby při porodu, návštěva u osob s omezenou svéprávností či u dětských pacientů, doplnil Blatný.

Návštěvy v nemocnicích vláda umožnila od pondělí 11. ledna, do té doby byly možné právě jen u nezletilých, pacientů s omezenou svéprávností, v hospicích a u porodů. Opatření kritizovala například Asociace krajů. Ministerstvo zdravotnictví poté uvedlo, že krizové opatření nemocnicím návštěvy umožňuje, ale nenařizuje.

Antigenní testy každé tři dny

Nově se mohou lidé nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. Ministerstvo chce umožnit častější testování veřejnosti především kvůli výskytu nových mutací koronaviru, které jsou nakažlivější než původní varianta. V Česku je minimálně od začátku prosince loňského roku takzvaná britská mutace.

Celkem od loňského listopadu, kdy se antigenní testy začaly v Česku používat, lidé absolvovali zhruba 1,5 milionu testů. Údaje ministerstva k dnešnímu ránu uvádějí 1,48 milionu testů, denně přibude asi 20.000 testů.

Antigenní testy se nejprve používaly v domovech pro seniory pro klienty i zaměstnance, poté se jimi mohli nechat otestovat učitelé. Od poloviny prosince je tato možnost otevřena i široké veřejnosti. Velký zájem o testování měli lidé především před Vánoci, protože se chystali na návštěvy svých příbuzných. Dobrovolné testování veřejnosti mělo původně skončit 15. ledna, ministerstvo zdravotnictví jej ale prodloužilo do odvolání.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, vláda, opatření, nemocnice, COVID-19, Karel Havlíček, Andrej Babiš, Česko, Jan Blatný, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Hamáček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda opět přitvrdila. Skiareály zůstávají zavřené, testování na covid každé tři dny, ubytování jen na služební cesty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.