Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zvonařka stále funguje v omezeném režimu, plánované otevření se znovu opozdilo

Rekonstrukce Ústředního autobusového nádraží Zvonařka ještě není stále zcela u konce. Původní termín otevření začátkem ledna zkomplikoval koronavirus. Po otevření bude k dispozici nová moderní odbavovací hala ze skla a hliníku, která bude sloužit jako čekárna. V tuto chvíli funguje Zvonařka v omezeném režimu.

Parkování pro veřejnost na střeše

Celý prostor prošel rekonstrukcí podle návrhu studia Chybik+Kristof. Svůj brutalistický styl si hala zachovala, ale modernizace, která stála přes sto milionů korun, prostor opticky zvětšila a prosvítila. Celá stavba byla natřena světlým nátěrem a nádraží osvěcuje více než 400 světel. Na střeše je také zrekonstruované parkoviště pro autobusy. Nově zde také bude padesát tři parkovacích míst pro veřejnost.

Na místě, kde se předtím nacházely staré prodejní stánky, stojí teď nová hala ze skla a hliníku. Sloužit bude jako čekárna a odbavovací prostor, cestující pak ocení i toalety a bistro. Kolem odbavovací haly je v tuto chvíli nevzhledně rozježděná hlína, kterou by ale měla brzy nahradit zeleň.

Obrácená nástupiště

Cestující si musí zvyknout na opačné pořadí nástupišť. Zastávky původně začínaly nejnižším číslem z jižní strany, nová odbavovací hala však bude sloužit jako hlavní vstup na nádraží, jedničku proto cestující najdou u ní na severní straně.

Datum otevření zatím není jasné

Zvonařka měla být původně otevřena začátkem ledna. Otevření ale výrazně zkomplikovala pandemie koronaviru, kdy byla v karanténě celá informační kancelář a celý proces se tedy výrazně opozdil. Stále se dodělávají administrativní záležitosti.

„Nejsou lidi. Je to jako v nemocnicích. Když nejsou lidi, nedá se očkovat. Když my nemáme lidi, nemůžeme informovat," sdělil Brněnskému deníku předseda představenstva firmy ČSAD Brno Antonín Grund. V tuto chvíli Zvonařka funguje stále v omezeném režimu. Autobusy mohou zatím využívat dvacet nástupišť.

Cestující vyhlíží dokončení rekonstrukce

„Za rekonstrukci jsem ráda. Prostor tady mi nikdy nebyl moc příjemný, ale autobusem do Brna jezdit musím, tak jsem ráda, že se tady něco děje. Pořád je to nedodělané, ale věřím, že to bude pěkné,“ řekla cestující Klára Davidová, která na Zvonařku přijíždí každý den.

Cestující zatím většinou postávají na nástupištích. Na otevření nové moderní čekárny se mnozí velmi těší. „Určitě by bylo super otevřít co nejdříve novou čekárnu, přes den můžu čekat ve Vaňkovce, ale když jedu později večer, tak je nepříjemné čekat venku, ještě navíc teď v zimě,“ řekla cestující Alena Křiváková.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Zvonařka, autobus, nádraží, rekonstrukce, čekárna, pandemie covidu-19, Vaňkovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Altmann

To su zvědav, jestli to zvládnou všechno, do přístích vánoc.

Pátek, 29. ledna 2021, 06:05Odpovědět

Zvonařka stále funguje v omezeném režimu, plánované otevření se znovu opozdilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.