Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za minulý týden objevila Fakultní nemocnice sto případů nákazy britskou mutací koronaviru

Fakultní nemocnice Brno zaznamenala za týden zhruba 100 případů s podezřením na britskou mutaci koronaviru. Od 25. prosince tak eviduje 183 případů, uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Vzorky ještě nemocnice ověřuje. Podle Plaché nemusel být nikdo hospitalizovaný. Britská mutace je nakažlivější než nyní rozšířená varianta, neměla by být ale nebezpečnější.

Jen od pondělí do neděle nemocnice zjistila 98 podezření na britskou mutaci u pozitivně testovaných. „Informace předáváme krajské hygienické stanici. Čísla se trochu zvedají, ale nikdo z těchto testovaných neleží u nás v nemocnici," uvedla Plachá. Vzorky s britskou variantou podle ní pocházejí především z drive-in odběrového centra, kde zdravotníci provádějí stěr řidičům přes stažené okno auta.

Nemocnice odhalila první případy britské mutace až v půli ledna, přestože se první nakažený tímto typem objevil na odběrech už o Vánocích. Nemocnice totiž v polovině měsíce dostala informaci, že její systém je schopný odhalit britskou formu. Proto se nemocnice zaměřila na vzorky odebrané od Vánoc a odhalila jich do začátku tohoto týdne 183.

„Od data prvního záchytu jsme znovu analyzovali 8173 vzorků. Z nich bylo 2997 pozitivních a takzvaná britská varianta představuje průměrně šest procent záchytů," dodala Plachá.

Původně chtěla nemocnice posílat vzorky do Státního zdravotního ústavu na potvrzení. Nakonec to ale podle Plaché provádí sama vždy na reprezentativním vzorku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, Zdravotnický holding Královehradeckého kraje

Štítky koronavirus, britská mutace, fn brno, odhalení, případy, nemocnice, VUI-202012/01, Fakultní nemocnice Brno, Krajská hygienická stanice, Vánoce, Státní zdravotní ústav, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za minulý týden objevila Fakultní nemocnice sto případů nákazy britskou mutací koronaviru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.