Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Registr očkování se změní, přednost dostanou starší. PES povolí otevření restaurací a kulturních akcí s negativním testem

Od pátku se změní systém rezervací termínů pro očkování seniorů starších 80 let na očkování proti covidu-19. Nově registrovaní dostanou SMS s upozorněním až v době, kdy bude na jimi vybraném očkovacím místě volný termín. Jejich pořadí už nebude určovat čas přihlášení, dříve termín dostanou starší. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) bude také navrhovat, aby aktualizovaná opatření v protiepidemickém systému PES platila od 1. února.

Pro seniory, kteří se úspěšně zaregistrovali a mají termín přidělený, se nic nezmění. Rezervovaný termín má za týden asi 73.000 lidí, zájem o očkování registrací do systému projevilo přes 172.000 starších 80 let. Celkem jich v Česku žije asi 441.000, část ale v domovech pro seniory, kde jsou očkováni bez rezervace.

Veškeré změny platí jen pro nové registrace. „Když projdete registrací, tak jste upozorněni na to, že registrace úspěšně proběhla, a následně vám ale nepřijde SMS s kódem PIN 2. Ten přijde až ve chvíli, kdy je pro vás na daném místě očkovací termín. Každý, kdo dostane zprávu s PIN 2, může mít jistotu, že termín obdrží," vysvětlil Blatný.

Tímto kódem a svým číslem pojištěnce, což je pro Čechy rodné číslo bez lomítka, se pak na webu pro rezerace může senior přihlásit a zarezervovat si u vybraného očkovacího místa termín vakcinace. SMS zprávu o volném termínu dostanou znovu také všichni, kdo už se k očkování registrovali, ale zatím termín rezervovaný nemají.

Registrace seniorů nad 80 let k očkování začaly minulý pátek. Kvůli velkému zájmu se ale opožďovaly SMS, kterými se registrace na začátku potvrzovala. Hned v prvních minutách k registračnímu webu přistupovalo asi 78.000 uživatelů. Dopoledne dostaly termín asi 2000 lidí, později přes den byly doplněné další. Některé kraje ještě termíny nevypsaly nebo jich mají málo, protože nemají dostatek vakcíny a přednostně očkují zdravotníky

Mění se také termín druhé dávky. Dosud byl seniorům spolu s rezervací prvního přidělovaný druhý termín za 21 dní, nově to bude za 28 dní. Podle Blatného to má pomoci překlenou příští tři týdny, kdy bude asi o 20 až 25 procent dávek vakcíny méně. Proto bude podle něj také v příštích třech týdnech vypsáno méně nových termínů.

Ministr také uvedl, že v ČR bylo podáno do středy večer 154.567 dávek vakcíny proti covidu, druhou už dostalo 7201 osob. Většina dostala vakcínu od firem Pfizer a BioNTech, druhou od firmy Moderna dostalo přes 2900 osob.

Na akce jen s negativním testem?  

Ministr zdravotnictví bude navrhovat, aby aktualizovaná opatření v protiepidemickém systému PES platila od 1. února. Na dnešní tiskové konferenci řekl, že v pátek novou tabulku předloží vládě. Už dříve avizoval, že v některých stupních rizika bude možné pořádat hromadné akce pro účastníky, kteří předloží negativní test. Rozhodne o tom pořadatel.

Podle dřívějších informací by s testem mohlo být také dovoleno ubytování v hotelu nebo návštěva restaurace. V současné době má ČR opatření odpovídající pátému stupni rizika, rizikové skóre je 73 a odpovídá čtvrtému stupni. 

Systém PES představilo ministerstvo zdravotnictví v listopadu. Je rozdělen do pěti stupňů pohotovosti podle rizikového skóre, které se počítá na základě vybraných epidemiologických parametrů. Řídí se podle něj fungování jednotlivých sfér podnikání i běžných aktivit, stanoví například počet lidí, kteří se mohou potkávat

Cílem nových úprav je podle dřívějších výroků ministra Blatného nastavit základní podmínky, jak by se věci mohly uskutečňovat bez povinného testu. „Ale bude tam dána možnost, aby provozovatel, pakliže splní kritéria, do kterých může patřit například to, že všichni, kteří tam přijdou, mají negativní test, bude moci navýšit kapacitu akce," uvedl.

S negativním testem by podle Blatného mohlo být umožněno už ve vyšším stupni rizika v systému PES také ubytování v hotelech.

Stačit by měl i antigenní test, který je možné opakovat jednou za pět dní. Provádí se nyní asi na 200 odběrových místech a v ordinacích několika stovek lékařů, kteří se do testování zapojili.

Ve čtvrtém stupni by se mohly pro negativně testované lidi otevřít restaurace, hotely, muzea, zoologické zahrady nebo sjezdovky. Naopak přísnější by byl noční zákaz vycházení, proti současným 23:00 by začínal o hodinu dříve. Provoz restaurací by byl omezen počtem lidí na plochu. I ve třetím stupni by mohla fungovat jen asi polovina kapacity.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky COVID-19, koronavirus, vlada, opatření, PES, očkování, restaurace, Jan Blatný, SMS, Protiepidemický systém České republiky, Česko, ANO 2011, Pfizer, BioNTech, Moderna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

josef Čumba

Proč se stále mění pes? Asi byl nějak šit horkou nití. Nevím , k čemu je , když se podle něj neřídí

Sobota, 23. ledna 2021, 16:47Odpovědět

josef Čumba

Mě by zajímalo , kolik je v celé republice naočkovaných celebrit , nebo těch , kteří se ještě očkovat neměli stále se ukazuje , že jich přibývá . To by se měli novináři ptát Babiše a Blatného . Myslím si , že jsou jich desítky , ne-li stovky

Sobota, 23. ledna 2021, 16:42Odpovědět

Nikolas Simoglu

A diktát je na světě. Pane Blatny jste loutka a hovado které na to doplatí. Ničí te národ národ zničí vás 3 krát tolik.

Čtvrtek, 21. ledna 2021, 21:46Odpovědět

Registr očkování se změní, přednost dostanou starší. PES povolí otevření restaurací a kulturních akcí s negativním testem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.