Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno pošle do Chorvatska milion korun na zmírnění následků zemětřesení

Brno pošle ze svého rozpočtu milion korun Chorvatsku na pomoc po zemětřesení, které zemi postihlo loni 29. prosince. Rozhodli o tom na dnešním jednání brněnští zastupitelé.

„Podle původního návrhu jsme chtěli Chorvatsko podpořit symbolickou částkou 100.000 korun, po diskusi na jednání zastupitelstva jsme nakonec přistoupili na změnu návrhu, která počítá s tím, že bude částka navýšena na jeden milion korun," řekla novinářům brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Peníze poputují na speciální vládní účet, který je veden v Chorvatské národní bance. „O konkrétním využití financí rozhodne chorvatská vláda dle potřeby," uvedl mluvčí města Filip Poňuchálek.

VIDEO: Chorvatsko zasáhlo další silné zemětřesení, seismografy zaznamenaly otřesy i v Brně

Chorvatsko během dvou dní zasáhla dvě zemětřesení. Po pondělním, které dosáhlo síly 5,1 Richterovy stupnice, udeřilo další, tentokrát silnější v úterý kolem poledne. Země hlásí minimálně jednu oběť. Úterní zemětřesení bylo tak silné, že ho...

Silné otřesy o síle 5,2 a 6,4 stupně zasáhly oblasti asi 50 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu 28. a 29. prosince loňského roku. Silně zasažená byla města Petrinja, Sisak a Glina, kde otřesy napáchaly velké škody. Při katastrofě zemřelo sedm lidí a silné následné otřesy se objevovaly ještě v prvním lednovém týdnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hrvatski Crveni križ/Croatian Red Cross

Štítky Brno, Chorvatsko, milion, pomoc, zemětřesení, Markéta Vaňková, ODS, Záhřeb, Sisak, Petrinja, Glina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno pošle do Chorvatska milion korun na zmírnění následků zemětřesení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.