Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Základní škola v Boskovicích opět zakázala používání mobilů v hodině i o přestávkách, umožnila to novela zákona

Na základní škole v Boskovicích školská rada znovu schválila zákaz používání mobilních telefonů. Od října začal platit nový paragraf zákona, podle kterého je možné telefonní zařízení ve škole zakázat. Tento zákaz platil ve škole již před dvěma lety.

Paragraf o používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení začal platit už od října. Žáci při výuce ani o přestávkách nesmějí používat telefon v době od vstupu do školy do konce vyučování. To platí i o přestávkách a během oběda v jídelně. Použití mobilního telefonu je dovoleno pouze se souhlasem vyučujícího. „Věděli jsme už před letními prázdninami, že se tato novela připravuje, takže jsme počítali s tím, že tento zákaz vrátíme,“ uvedl serveru iDnes.cz ředitel školy Vladimír Ochmanský.

Historie se opakuje

Stejný zákaz ve škole platil již před dvěma roky.  V tu dobu byl ale v rozporu se zákonem a podle školní inspekce to byl příliš velký zásah do soukromí žáků. Teď už je ale zákaz platný bez rozporů.

Žáci si nestěžují

Podle ředitele školy si děti na zákaz mobilních telefonů nestěžují. O přestávkách se místo hraní si s telefonem zvládnou připravit na další hodinu. „Zákaz mi nevadí, když telefon nepoužívá nikdo, dokážeme se mezi sebou dobře zabavit nebo si třeba kontrolujeme, jestli všechno máme na další hodinu,“ řekla jedna ze žákyň základní školy v Boskovicích.

Zákazy mobilních telefonů platí i jinde

Zákaz platí i na jiných školách, například na Základní škole Dolní Loučky nebo Základní škole Bezručova v Hradci Králové. „Neříkám, že to není špatné, každý má na to jiný názor, ale myslím, že pro dnešní mládež, nás, je mobil nezbytný a alespoň na druhém stupni ZŠ by se mohl o přestávkách používat,“ uvedl k tomu žák Základní školy Dolní Loučky.

Novela platí od října, prosadila ji poslankyně a bývalá ředitelka školy

Novelu školského zákona obsahující paragraf, který jasně říká, že školní řád může omezit nebo zakázat používání mobilních telefonů a jiných elektronických zařízení, prosadila poslankyně za ANO Marcela Melková (ANO). 

„Jako učitelka a bývalá ředitelka umělecké školy mám mezi přáteli spoustu pedagogů a ředitelů škol a vím tedy, jaký problém pro ně ta situace představovala. Nejen kvůli postoji inspekce, ale i některých rodičů, kteří na ně kvůli omezením útočili. Takže jsem se rozhodla podat jim pomocnou ruku a vyjednat pro ně oporu v zákoně,“ uvedla Deníku N Melková. Výjimku pro užívání mobilů a jiných zařízení mají podle novely žáci, kteří zařízení potřebují ze zdravotních důvodů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Boskovice, základní škola, žáci, mobilní telefony, přestávky, mobilní telefon, ředitel školy, Marcela Melková, ANO 2011, Dolní Loučky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní škola v Boskovicích opět zakázala používání mobilů v hodině i o přestávkách, umožnila to novela zákona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.