Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Registr k očkování spadl pár minut po spuštění. Stát operátorům neřekl o ověřovacích SMS, lidé zuřili

Pevné nervy musel mít v pátek ráno každý, kdo se chtěl přihlásit k očkování seniorů nad 80 let. Státní registr totiž spadl několik minut po spuštění. Největší problém byl ale i tak jinde. Podle operátorů stát nikoho neinformoval, že systém při registraci počítá s ověřovacími SMS. Desítky tisíc zpráv tak stály kvůli přetížení v řadě a lidé čekali na ověřovací SMS i patnáct minut.

Stát nedal operátorům nijak vědět, že se mají připravit na masivní přetížení sítí. Na twitteru to prohlásil výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. „Možná by příště pomohlo, kdyby operátorům stát o nápadu požadovat SMS ověření řekl dříve než hodinu po spuštění systému," sdělil na twitteru. 

Ověřovací SMS přišla po patnácti minutách

K očkování chtěl svou příbuznou registrovat i člen redakce Drbny Richard Beneš. „SMS s ověřovacím PIN přichází se zpožděním až 15 minut. Mezitím žadatel o registraci zadá žádost o zaslání nového PIN. Po 15 minutách přijde původní PIN, který už ale nefunguje a zájemce o registraci se ocitá v začarovaném kruhu," popsal svou zkušenost.

„Po několika dalších opakovaných pokusech o registraci se nám podařilo po 49 minutách snažení podařilo úspěšně registrovat svého staršího příbuzného staršího 80 let a vybrat pro něj konkrétní očkovací místo. Další problém byl u 5 kroku z celkem 8. Pátým krokem se totiž přihlašuje žadatel k rezervaci místa a termínu. Pro vstup na rezervační portál je potřeba nechat si zaslat další SMS zprávou PIN 2. Při pokusu přejít na portál naskakovala hláška: za chvíli jsme zpět, zkuste to prosím znovu," popisuje Beneš.

PIN2 si nechte, platí šest týdnů

Po více než hodinovém snažení se Beneš nakonec registroval. Konkrétní termíny k očokování už byly sice plné, už je ale součástí systému. „Pokud se vám podaří získat i PIN2, měli byste si toto číslo rozhodně uschovat. Jeho platnost je šest týdnů. V okamžiku, kdy budou k dispozici další nové vakcíny a termíny, měl by na mailovou adresu použitou při registraci přijít nový odkaz. Do něj pak vloží PIN2 a získá termín očkování," vysvětluje.

Podle twitteru Chytré karantény se k 11. hodině dopoledne registrovalo 65 tisíc lidí. Kapacita volných termínů na očkování byla vyčerpána zhruba po hodině, konkrétní termín očkování tak nyní mají tři tisíce lidí. Další přijdou na řadu hned, jak bude distribuovány vakcíny.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky operátoři, stát, registr, očkování, spuštění, problémy, SMS, operátor, PIN, Twitter, Jiří Grund, Chytrá karanténa, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Ať už se jedná o registr vozidel, očkování, silniční známky, nic z toho co jeo pod záštitou státu nefunguje na poprvé správně. Amatérismus a oni se z toho nepoučí a nepoučí.

Sobota, 16. ledna 2021, 10:19Odpovědět

Registr k očkování spadl pár minut po spuštění. Stát operátorům neřekl o ověřovacích SMS, lidé zuřili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.