Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ústavní soud se podruhé zastal řidiče, který srazil chodkyni mimo přechod. Podle soudu se chovala nezodpovědně

Ústavní soud (ÚS) se podruhé zastal řidiče, který v roce 2014 v Praze srazil chodkyni mimo přechod. Přetrvávají pochybnosti, zda se dopustil nedbalostního trestného činu. Justice musí pečlivě zkoumat objektivní i subjektivní hledisko potřebné míry opatrnosti, zároveň nelze od řidičů očekávat, že budou neustále počítat s možností porušení pravidel jinými účastníky silničního provozu.

Obvodní soud pro Prahu 2 uznal řidiče vinným z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle tohoto soudu se dostatečně nevěnoval řízení, nesledoval situaci v provozu, a narazil kvůli tomu do starší ženy přecházející vozovku. Jeho pozornost odpoutal její manžel, který stál na protější straně vozovky, gestikuloval a hlasitě volal na ženu, která přecházela mimo přechod a šikmo. Žena utrpěla zranění, například zlomeniny.

Řidič dostal šestiměsíční trest vězení, podmínečně odložený na rok. Už v roce 2018 se jej poprvé zastal ÚS. Pražským soudům nařídil, aby znovu vyhodnotily podmínky viditelnosti a zabývaly se reakční dobou řidiče v daném místě a čase.

I v novém řízení byl řidič uznán vinným, přestože odvolací Městský soud v Praze s ohledem na jeho bezúhonnost a délku trestního stíhání upustil od potrestání. Muž pak znovu podal ústavní stížnost - a opět uspěl.

Chodci vytvořili těžko zvládnutelnou situaci, míní soud

ÚS připomněl, že auto jelo rychlostí do 36 kilometrů v hodině po místní komunikaci před 20:00 a že chodci se chovali neopatrně. „Situace, kterou vytvořili dva dospělí účastníci silničního provozu v jeden okamžik na dvou místech vozovky neopatrným a bezohledným chováním, byla neočekávatelná a objektivně stěží zvladatelná," stojí v nálezu.

Dospělý člověk, který stojí na kraji vozovky a nápadně gestikuluje, může být podle ÚS takzvanou nepředvídatelnou situací v provozu. „Odpovědnost za škodlivý následek může být dána pouze v situaci, kdy bude prokázáno, že řidič gestikulujícímu účastníku věnoval pozornost nepřiměřeně dlouho a tím porušil potřebnou míru opatrnosti," konstatoval ÚS. Případem se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Unsplash.com

Štítky chodkyně, přechod, ústavní soud, Praha, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud se podruhé zastal řidiče, který srazil chodkyni mimo přechod. Podle soudu se chovala nezodpovědně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.