Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Novoroční oběd v Lánech prezidenta s premiérem se uskuteční. Po vlně kritiky se sejdou pouze Zeman a Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se s prezidentem Milošem Zemanem setkají začátkem nového roku bez svých rodin, řekl dnes Babiš televizi Nova a oznámil na twitteru. Domluvil se na tom s prezidentem, uvedl. Čelili kritice kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, která nyní povolují na veřejnosti setkání pouze dvou lidí.

Oběd je podle opozice v rozporu s pravidly

Ještě včera odpoledne Babiš uvedl, že setkání rodin na novoročním obědě 3. ledna je zcela v souladu s protiepidemickými opatřeními, protože půjde o návštěvu v domácnosti, nikoli na veřejném místě. „Já jsem s panem prezidentem se domluvil, že se setkáme jenom my dva,“ uvedl včera večer na Nově. Jde podle něj o dodržení tradice. „S rodinami se setkáme v lepších časech, když už nebude žádný PES,“ doplnil s poukazem na protiepidemický systém, podle kterého se řídí opatření proti šíření nákazy.

Na pátý stupeň systému PES země přešla po vánočních svátcích v neděli 27. prosince a podle vlády v něm zůstane minimálně do 10. ledna. Opatření zahrnují mimo jiné zákaz nočního vycházení od 21:00, uzavření většiny obchodů a služeb, setkávání lidí mimo vlastní domácnost je omezeno na dvě osoby.

Na twitteru Babiš napsal, že se novoroční oběd jeho a Zemanovy rodiny neuskuteční. Setkání v původním formátu přitom posvětil se stejným zdůvodněním jako Babiš ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ve vyjádření pro Deník N se odkázal na názor právního odboru ministerstva. 

Už loni se tradičního setkání účastnily vedle manželek i děti obou politiků. Zemanova dcera Kateřina a Babišova dcera Vivien a syn Frederik.

Podle zástupců opozice je oběd v době restrikcí v rozporu s pravidly. „Obyčejný smrtelník málem nenavštíví ani vlastní matku, ale naši národní výtečníci jistě dostanou od ministra zdravotnictví výjimku,“ uvedl na twitteru senátor TOP 09 Tomáš Czernin. Podle jeho stranického kolegy Marka Ženíška jde o ukázku arogance moci a pohrdání všemi pravidly.

Ústavní činitelé by měli být vzorem

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na twitteru uvedl, že lidsky by novoroční oběd premiérovi a prezidentovi s rodinou přál. „Ale jaký to je vzor pro ostatní? Vládní instrukce jasně stanovují pravidla a limity na setkávání mimo rodinný kruh i nepracovní aktivity. Politik má jít příkladem,“ doplnil.

Původní formát setkání kritizoval také předseda STAN Vít Rakušan. „To je přesně ten dvojí metr, který lidi štve. Pan prezident ve svém projevu vyzývá k co nejpřísnějším opatřením, ale jako osoba v rizikové skupině se chová nezodpovědně a lehkomyslně. A dává špatný příklad. Když mohou papaláši, proč my bychom nemohli. Bude se někdo lidem divit?“ napsal na twitteru.

Dříve také upozornil na symbolickou roli, kdy by ústavní činitelé měli být vzorem. „Setkání s rodinami není za stávající epidemiologické situace podle mého názoru úplně vhodné gesto směrem k obyvatelům země, mnoho lidí se se svou rodinou už dlouho nevidělo a nějakou dobu své blízké ještě neuvidí. I proto, že neměli možnost dostat se na testy,“ dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, Zeman, Babiš, koronavirus, Nový rok, oběd, Lány, Andrej Babiš, Miloš Zeman, rodina, Twitter, ANO 2011, Zámek Lány, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Jan Blatný, Tomáš Czernin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoroční oběd v Lánech prezidenta s premiérem se uskuteční. Po vlně kritiky se sejdou pouze Zeman a Babiš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.