Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Česku začalo očkování proti koronaviru. V Praze dostal první dávku premiér Babiš, v Brně ministr Blatný

V České republice se dnes začalo s očkováním proti nemoci covid-19. První dávky vakcíny v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podali zdravotníci premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a válečné veteránce Emilii Řepíkové. Vakcínu od firem Pfizer a BioNTech, která je zatím jediná registrovaná pro použití v Evropské unii, mají k dispozici další tři pražské a dvě brněnské nemocnice.

Babiš před začátkem očkování řekl, že vakcína objednaná Evropskou unií je nadějí k návratu do normálního života po nejhorším roku v moderní historii. Česko podle něj uplatnilo opci u firmy Pfizer, od které dostane další čtyři miliony dávek navíc, dohromady osm milionů. Celkově Česko dostane 15,9 milionu vakcín pro 8,95 milionu lidí, řekl Babiš. Premiér počítá s tím, že se bude očkovat po následujících devět měsíců.

V Brně dostal první vakcínu ministr zdravotnictví

Očkování zahájila i Fakultní nemocnice Brno. Prvním očkovaným byl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který byl před odchodem na ministerstvo v nemocnici náměstkem. Zařízení má asi 3000 vakcín. Dalších bezmála 2000 má Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která začala očkovat v ranních hodinách.

Ministr podstoupil očkování krátce po 10:00. „Jsem rád, že máme bezpečnou vakcínu a můžu lidem ukázat, že není čeho se bát," řekl bezprostředně po očkování Blatný. Podle něj není náhodou, že vakcína přišla do ČR v období Vánoc. „Vánoce jsou spojeny s dobrými zprávami a nadějí. Možnost očkování pro nás pro všechny je dobrou zprávou a nadějí, že se budeme moct vrátit k normálnímu životu," uvedl Blatný. Vyzval spoluobčany, aby se očkovali, zejména oslovil starší generaci. "Očkování je ochrání a umožní jim znovu se setkávat s blízkými. Nenabízel bych nic, čemu bych sám nevěřil a sám nevyzkoušel. Očkování má smysl," zdůraznil Blatný.

Kromě pracovníků poslouží první dodávka vakcíny i pro seniory z léčeben dlouhodobě nemocných, například z Nemocnice Milosrdných bratří. Mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá ČTK řekla, že vakcíny chce nemocnice vypotřebovat do tří dnů, v úterý by mělo dorazit dalších 10.000 vakcín. „Poté nám už bude každý čtvrtek chodit 10.000 vakcín," poznamenala Plachá. O přerozdělení se bude jednat.

Svatoanenská nemocnice poskytne část z první dodávky vakcín Masarykovu onkologickému ústavu, Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie a také domovům pro seniory Jihomoravského kraje.

Ze začátku se prý zvládne očkovat pouze tři sta lidí denně, poté desetitisíce

Česká republika má k dispozici téměř 10.000 vakcín. Kromě zdravotníků se vakcíny dostanou například i do domovů seniorů Jihomoravského kraje. Podle Blatného budou chodit další vakcíny postupem času, v první části příštího roku by měla být dostupná i pro širší veřejnost.

„Největší množství dávek se do České republiky dostane od února a dále," řekl Blatný. Do té doby bude v zemi kampaň, která bude mít za úkol přesvědčit lidi, aby se nechali očkovat. V příštích dnech se spustí registrační systém, v lednu by měl začít pracovat i objednávkový systém. Podle Blatného se bude zpočátku očkovat asi 300 lidí denně, nyní je nasmlouvaných asi 30 center. Časem by se měl počet zvýšit na desetitisíce osob denně na více než 200 místech.

Necháte se očkovat proti koronaviru?

Celkem hlasovalo870 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook/Andrej Babiš

Štítky očkování, koronavirus, vláda, babiš, blatný, Česko, vakcína, Jan Blatný, Andrej Babiš, Ústřední vojenská nemocnice, nemocnice, Brno, Evropská unie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku začalo očkování proti koronaviru. V Praze dostal první dávku premiér Babiš, v Brně ministr Blatný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.