Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hasiči připomínají bezpečnost přes svátky, nebezpečné mohou být prskavky, svíčky i štědrovečerní večeře

S vánočními svátky se každoročně pojí velké množství dekorací i vánoční shon. To mlže v domácnostech při chvíli nepozornosti způsobit neštěstí. Hasiči varují, aby si lidé dávali na své domovy pozor, jsou totiž přeplněny hořlavými materiály i potenciálními zdroji požáru. Oheň se může rozšířit ze svíček, prskavek, elektrických vánočních dekorací i při pečení či vaření.

Nebezpečné jsou svíčky a prskavky

Klasické vánoční dekorace jako jsou svíčky či prskavky mohou způsobit pořádný problém. Obě jmenované zdroje světla jsou také otevřený oheň, který nesmíme nechávat bez dozoru. Vždy, když se rozhodneme odejít z domova, je nutné je uhasit. 

Nebezpečí však číhá, i když jsme s prskavkami a svíčkami doma. Hasiči nedoporučují pokládat zapálené svíčky kamkoli a na cokoli, každá svíčka by měla být umístěna na stabilni nehořlavé podložce, která by zabránila, aby se svíčka dostala do kontaktu s podkladem, na němž stojí. Ubrus či chvojí na adventním věnci by mohlo vzplát velice snadno. Svíčky i prskavky by měly být daleko od hořlavých materiálů, jako jsou záclony, neměly by stát v průvanu, v těsné blízkosti sedaček nebo jiných látek. Svíčku také mohou převrhnout děti či zvířata, je proto potřeba si dávat pozor.

Rizikové jsou také věnce, které si lidé dělají sami doma.  Každoročně řeší hasiči požáry adventních věnců, na kterých byl například špatně přilepený držák na svíčku, nebo bylo moc chvojí kolem svíček, které následně chytlo.

Pamatujte, že adventní věnce se svíčkami, které nejsou opatřeny nehořlavou podložkou bránící kontaktu s věncem, jsou určeny jen k dekoraci a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám pak věnec vzplane, je příliš vysoké." říká mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Elektrické vánoční dekorace

Světelné řetězy a jiné elektrické vánoční dekorace musí být certifikovány pro český trh. Je skutečně důležité přesně dodržovat návod k použití a nejdůležitější jsou informace, do jakého prostředí je výrobek určený. Pozornost bxchom také měli věnovat tomu, jak dlouho může řetěz svítit a jaký je maximální příkon. Nutné je také zkontrolovat stav kabelů, zda nejsou polámané nebo poškozené, aby nedošlo ke zkratu.

Vánoční pečení a vaření

Štědrovečerní tabule bývá pestrá a rozmanitá a mnozí z nás se pečení a vaření věnují už dlouho dopředu. Kvůli přípravě jídla ale není dobré se příliš unavit, někdy je méně více. Vánoční pohodu v kuchyni může taková únava nebo nepozornost velmi nepěkně narušit. 

Krom vznícení zapomenutého vánočního pokrmu na plotně nebo v troubě hrozí také popálení především na obličeji a rukou například olejem v pánvi, který je vysoce hořlavý a nesmí se hasit vodou, jinak může velmi nebezpečně prskat.

„Pokud se vám na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou, mokrou utěrkou nebo plechem na pečení. Tím zamezíme přísunu kyslíku a oheň zhasne." dodává Jaroslav Mikoška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Vánoce, bezpečnost, hasiči, požár, svíčka, pečení, vánoční ozdoby, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči připomínají bezpečnost přes svátky, nebezpečné mohou být prskavky, svíčky i štědrovečerní večeře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.