Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dvakrát nás okradli za bílého dne na plné ulici lidí, říká cestovatelka o Brazílii

Brazílie, země pyšnící se největšími "zelenými" plícemi země - Amazonským deštným pralesem s největším veletokem na Zemi. Bohužel také země s velmi vysokou kriminalitou a chudými příměstskými oblastmi jménem favely, kam by každý rozumný turista ani nevkročil. Svoje zážitky ohledně této tajuplné zemi nám sdělí cestovatelka Marie Brýžová, která tam strávila celý měsíc.

Amzonka

Proč zrovna Brazílie? Země s velmi vysokou kriminalitou.

Je to obrovská a velmi rozmanitá země s přírodními krásami: fauna, flora, vodopády, města, architektura... Ano, kriminalita je vysoká, ale přesto je to země díky své atraktivině hojně navštěvovaná turisty z celého světa. Musíte se pouze velmi dobře připravit a počítat se vším možným, to ale k cestování do cizích zemích obnáší.

Jak jste se na cestu musela připravit? Jsou třeba různá očkování?

Je třeba očkování proti žluté zimnici, břišnímu tyfu, žloutence typu A + B. Do oblasti Amazonie se doporučují antimalárika. Ty jsem brala až na místě a myslím, že jsem udělala dobře, komárů je tam opravdu spousta a s repelentem bych si nevystačila. Určitě bych doporučila po všem tom očkování 1/2 dny klidu, pro tělo je to velmi náročné zpracovat.  

Jak dlouho jste tam byla? 

Jeden měsíc a klidně bych jiným doporučila i více. Je to země o velikosti Evropy, takže je pochopitelné, že její prozkoumání zabere opravdu spousu času. Musíte hodně přelétavat a přeplouvat na lodích.

Tak to jste stihla navštívit spoustu míst...

Ano, absolvovala jsem 5 místních přeletů: největší město Sao Paulo, Iguazú (nádherné vodopády), hlavní město Brasilia s futuristickou architekturou  Oscara Niemeyera, centrum Amazonie Manaos, nejstarší brazilské město San Salvador a okouzlující Rio de Janeiro

Sao Paulo

Říká se, že koho tam neokradli, jakoby tam ani nebyl, je to pravda?

Bohužel ano, je to pravda. Je třeba být velmi obezřetný a stejně je těžké se tomu ubránit. Vzhledem k rozdílným sociálním vrstvám je zde i vysoká dětská kriminalita. Dcery dokonce napadli a okradli za bílého dne, týden poté nám vykradli na pobřeží auto.

To je strašné, jak se to stalo?

Byli jsme už na konci našeho výletu v San Salvadoru a dcery mě neustále prosily, jestli bychom si nedali "rozchod". Nejdříve jsem oponovala, ale nakonec mě přemluvily…dodnes si to vyčítám. Rozešli jsme se na 20 minut, chtěly se jít podívat do obchodů a já s manželem jsme si šli sednout do kavárny. Za čtvrt hodiny mi volá neznámé číslo a když to zvednu, na druhém konci drátu je nějaké žena z recepce nedalekého hotelu a říká, že v hale čekají 2 mladá děvčata, která byla právě okradena a dala jí na mě číslo. Myslela jsem, že omdlím hrůzou. Když jsme za nimi s manželem přiběhli, neměly batoh, byly poškrábané a odřené po celém těle. Řekly mi, že na ně na ulici plné lidí vyloženě skočil nějaký kluk stejně starý jako ony a začal se snimi prát o jejich tašky. Kopal do nich, poškrábal je a dokonce i pokousal. Jako nějaké zvíře. Přitom kolem nich dál chodili místní a nijak jim nepomohli. Když jsme došli na policejní stanici, tak nám řekli, že je to prý úplně běžné a že máme být rádi, že dcery ještě vidím. Ve výsedku jim ukradli batoh s telefonem a pár penězi, ale o to nešlo. Když jsem viděla, jak vyděšené z celého incidentu jsou, chtěla jsem nastoupit na první letadlo a jet domů. A to vše se odehrálo v centru města za bílého dn

V Brazílii je chudoba často velmi extrémní, lidé žijí na ulici a leží uprostřed chodníků pod dekami mokrými od deště

Kriminalita je tam tedy na dením pořádku?

Ano, stává se, že někdy slyšíte i výstřely v ulicích, ale to jen když projíždítě v blízkosti favel (= neformální osídlení s nízkými příjmy v Brazílii), kam bych rozhodně žádnému turistovi nedoporučila chodit bez doprovodu znalého místních poměrů! Nad Rio de Janeiro nepřetržitě létají policejní vrtulníky. To, že by vás “pouze” okradnou, by byla ještě ta dobrá zpráva, dějí se tam hrozné věci.

Výhled na Rio de Janeiro z Cukrové homole

Jaká místa se Vám tam líbila nejvíce?

Asi Rio de Janeiro, město, které nemá na světě obdobu, především jeho krásná přímořská poloha s plážemi Copacabana a Ipanema, dominantami jako je hora Corcovado se sochou Ježíše Krista a Cukrová homole. Mě okouzlila i botanická zahrada s obrovskými lekníny, do kterých si můžete i sednout.

Socha Krista v Riu

Doporučila byste svému blízkému navštívení této země?

Určitě, ale musí mít zkušenosti s cestováním a především být jazykově vybaven, nejlépe portugalština/ španělština a samozřejmě angličtina. Hlavně si vzít jen to potřebné, šperky, cennosti a jiné věci nechat doma a doklady vždy nechávat na hotelu. Nejlépe mít 2 pasy, kdy jeden necháte na pokoji pro případ, že by vám ukradli peneženku i s doklady.

Jak se liší mentalita místních od té naší?

I zde panuje velká rozmanitost vzhledem k pestrobarevnosti obyvatel. Všeobecně si myslím, že jsou obyvatelé víc přátelští a živější - všude je kolem vás spousta barev a tance, prostě jižané.

Co vás nejvíc překvapilo, ať už příjemně, nebo nepříjemně?

Příjemné bylo například městěčko Foz da Iguazu, zdálo se mi, že jsem jako v nějakém bezpečném klidném městě v Evropě. A samozřejmě nedaleké krásné a  divoké vodopády Iguazu tento pocit ještě umocnily.

Vodopády Iguaçu

Jakých pět míst byste ukázala svému nejlepšímu kamarádovi, jenž v Brazílii ještě nebyl?

Rio de Janeiro, vodopády Iguazů, prales a řeka Amazonka, hlavní futuristické město Brasilia, Parque da Aves s kouzelnými papoušky tucany, kteří vypadají, jak kdyby je někdo namaloval - nádhera!

Tukan jako z pohádky

Co vnímáte jako lepší než u nás v Česku?

Především chuť, nepřeberné varianty a vzhled tropického ovoce. Co jsem se vrátila do Čech, už jsem nikdy nochutnala stejný ananas, jako tam. Prostě ho krájíte jako máslo!

Jaké je tedy vaše oblíbené tamní jídlo?

Brazilská grilovačka - churrasco  – maso na grilu,  Brazilci nevyrábějí různé omáčky, maso nenakládají ani nekrájejí. Velké kusy různého masa prostě posypou hrubou mořskou solí a nechají grilovat. Potom ho nakrájí, dají na velký tác a jedí s opečeným česnekovým chlebem a salátem vinagrete – ten se vyrobí z nakrájených rajčat, cibule a krájených čerstvých bylinek zalitých množstvím olivového oleje a octa. K tomu dělají i skvělý dezert, ananas na špízu, který ogrilují a pak posypou skořicovým cukrem. Je to hrozně jednoduché a přitom strašně dobré, dodnes to tak děláme v létě doma.

Kterých pět výrazů byste použila pro popis Brazílie a jejích obyvatel?

Všeobjímající zeleň, sociální rozdíly, zajímavá architektura, nezaměnitelné ovoce a neskutěčný deštný prales plný překrásneho ptactva a… Rio de Janeiro. Nic podobného se nikde nevidí!

Brazílie je zemí bohatou na umění

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marie Brýžová

Štítky Brazílie, cestování, kriminalita, Amazonka, Rio de Janeiro, vodopád, očkování, Evropa, Ježíš Kristus, Česko, Brasília, Oscar Niemeyer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Sázavský

Tak ještě jednou, rád bych tu upřesnil pár věcí k článku autorky a cestovatelky. Město San Salvador v Brazílii není, ale je ve státě Salvador. V Brazílii je město Salvador. V Brazílii žiji několik let a děláme průvodce po celé Brazílii a článek jako tento je dokladem jen vašich cestovatelských přešlapů. Nevím kolik vám je vašim dcerám let, ale pustit dvě dívky v Salvadoru na rozchod ať se porozhlednou, je koledování si o podobnou situaci a jít tomu přepadení sakra naproti. Salvador je ve státě Bahia a jak jste psala nejstarší město v Brazílii, kam celá století přiváželi otroky z Afriky a populace zde je z větší části tmavé pleti. Vaše dcery samy (s baťůžkem) určitě v místním prostředí vůbec nevypadaly jako "gringas" na sto honů a ještě samy v prostředí které neznáte. A tak se kluci opálení chopili příležitosti a vzhledem k tomu jak píšete o poškrábání a pokousání se děvčata jen tak svého mobilu a batohu vzdát nechtěli. Další chyba. Další věc je (dva pasy). Proboha na co? Pasy vůbec sebou ven nenoste pokud to není nutné, všude v Brazílii Vám stačí kopie pasu a klidně česká občanka!!! Nezlobte se na mě, jako zkušený cestovatel na mě nepůsobíte, za svoji zkušenost s přepadením si můžete svojí necestovatelskou nezkušeností. Nám a našim klientům se v Brazílii nikdy nic nestalo a to v době mimo Covidove navštěvujeme favely v Rio de Janeiro i několikrát týdně. Žijeme v Rio de Janeiro již několik let a průvodcujeme po celé Brazílii riopruvodci.cz. Například nás okradli v Česku o vykradených a ukradených autech nemluvě. Přeji všem bezpečné cestování .

Neděle, 20. prosince 2020, 15:06Odpovědět

Josef Sázavský

Tak ještě jednou, rád bych tu upřesnil pár věcí k článku autorky a cestovatelky. Město San Salvador v Brazílii není, ale je ve státě Salvador. V Brazílii je město Salvador. V Brazílii žiji několik let a děláme průvodce po celé Brazílii a článek jako tento je dokladem jen vašich cestovatelských přešlapů. Nevím kolik vám je vašim dcerám let, ale pustit dvě dívky v Salvadoru na rozchod ať se porozhlednou, je koledování si o podobnou situaci a jít tomu přepadení sakra naproti. Salvador je ve státě Bahia a jak jste psala nejstarší město v Brazílii, kam celá století přiváželi otroky z Afriky a populace zde je z větší části tmavé pleti. Vaše dcery samy (s baťůžkem) určitě v místním prostředí vůbec nevypadaly jako "gringas" na sto honů a ještě samy v prostředí které neznáte. A tak se kluci opálení chopili příležitosti a vzhledem k tomu jak píšete o poškrábání a pokousání se děvčata jen tak svého mobilu a batohu vzdát nechtěli. Další chyba. Další věc je (dva pasy). Proboha na co? Pasy vůbec sebou ven nenoste pokud to není nutné, všude v Brazílii Vám stačí kopie pasu a klidně česká občanka!!! Nezlobte se na mě, jako zkušený cestovatel na mě nepůsobíte, za svoji zkušenost s přepadením si můžete svojí necestovatelskou nezkušeností. Nám a našim klientům se v Brazílii nikdy nic nestalo a to v době mimo Covidove navštěvujeme favely v Rio de Janeiro i několikrát týdně. Žijeme v Rio de Janeiro již několik let a průvodcujeme po celé Brazílii riopruvodci.cz. Například nás okradli v Česku o vykradených a ukradených autech nemluvě. Přeji všem bezpečné cestování .

Neděle, 20. prosince 2020, 15:05Odpovědět

Josef Sázavský

Dobrý den, chtěl bych jen podotknout několik věcí k paní cestovatelce co psala tento článek a defacto i k paní autorce?

Neděle, 20. prosince 2020, 14:32Odpovědět

Dvakrát nás okradli za bílého dne na plné ulici lidí, říká cestovatelka o Brazílii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.