Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za černými skládkami mnohdy stojí nevědomost, speciální web radí řidičům, co se starými pneumatikami

Zimní sezóna je v plném proudu a mnozí řidiči při nákupu nových pneumatik netuší, co udělat s těmi starými. Spolek Ukliďme Česko řeší každý rok s dobrovolníky sbírání odpadků a rušení černých skládek, které šoféři v přírodě nebo u silnice vytváří. Za černou skládku hrozí pachateli až 50 tisíc pokuty.

Sběrná místa po celé České republice letos zaznamenala okolo 811 kusů pneumatik, které dohromady vážily téměř 8000 kilo a válely se po přírodě. Nejvíce pneumatik dobrovolníci našli při čištění řeky Ohře, a to hned padesát kusů. 

I přesto, že se na černých skládkách stále gumový odpad objevuje, podle organizátora akce Ukliďme Česko Radka Janouška jde o výrazné zlepšení. 

“Největší skládky pneumatik se nám podařilo zlikvidovat loni, kdy jsme našli dohromady 18 tisíc kusů. Na mnoha místech Česka jich v té době byly pohozené stovky. Zdá se tedy, že největší černé skládky jsme uklidili, pořád ale nemáme vyhráno,” popisuje situaci. Kromě pneumatik letos uklidili dobrovolníci z přírody celkem 225 tun odpadu. Nejvíce ho sesbírali v okolí Rousínova, celkem 12 tun.

Recyklaci pneumatik ztěžuje hlavně jejich složení. Pryž v nich totiž tvoří jen okolo 40 % celkové hmoty. Další důležitou složkou je textilní a kovová výztuž a až 30 % složení zabírají saze. A bohužel i spousta toxických látek, jako je síra, které se v přírodě při rozkladu uvolňují. 

Letos dokonce dobrovolnickou akci, při které lidé po Česku sbírali odpad, podpořil i eshop Pneumatiky.cz, který organizoval tuto akci na jihu Brna. Podle ředitele společnosti by se o použité pneumatiky měli starat právě samotní prodejci. 

“O ekologickou likvidaci pneumatik by se měli více starat i samotní prodejci.Ti mají povinnost odebrat až 65 % pneumatik, které v daném roce prodali. A nezáleží přitom na tom, v kterém e-shopu nebo pneuservisu jste pneumatiky koupili," vysvětluje ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier. E-shop Pneumatiky.cz je členem systému ELTMA, což je sdružení výrobců a prodejců pneumatik, které se stará o zpětný odběr a ekologickou likvidaci starých plášťů.

Řidiči netuší, kam pneumatiky odevzdat

Podle Schwangmaiera mnohdy za černými skládkami nestojí jen zlý úmysl, ale spíše neznalost. Mnoho řidičů stále neví, kam staré pneumatiky odevzdat. „Vyhodit je v lese je přitom paradoxně složitější, než je předat pneuservisu k recyklaci třeba při cestě do práce," vysvětluje původ černých skládek.

Pneumatiky, které nejsou určeny k energetickému využití, jsou rozebrány na ocelové a gumové součásti. Ocel je přetavena a znovu použita v hutním průmyslu. Z gumy vzniká drcením gumový granulát, který lze využít například ve stavebnictví.

Na internetu proto vznikla webová stránka Kam s ním?, která lidem radí, kde je nejbližší ze 4929 odběrných míst, kam mohou řidiči staré pneumatiky zadarmo odvážet.

Recyklaci starých pneumatik ztěžuje jejich záporná hodnota. Jinými slovy: jejich zpracování je dražší, než suroviny, které z nich lze získat. Proto nejčastěji končí ve spalovnách, kde nevyjdou vniveč alespoň díky výborné výhřevnosti. Tuna pneumatik totiž nahradí 1,25 tuny spáleného uhlí,”vysvětluje Janoušek z Ukliďme Česko. I když nejde o nejekologičtější řešení, jsou na tom pneumatiky s emisemi zpravidla o něco lépe než uhlí. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ukliďme česko

Štítky Pneumatiky, odpad, ukliďme česko, pneumatika, černá skládka, Česko, příroda, Ohře, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za černými skládkami mnohdy stojí nevědomost, speciální web radí řidičům, co se starými pneumatikami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.