Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Udělejte si filmový víkend. Festival EKOFILM streamuje dvě desítky dokumentů online

PR článek

Pokud jste už nad letošním EKOFILMem lámali hůl a přemýšleli jste, kde a jak zhlédnete soutěžní filmy 46. ročníku nejstaršího filmového festivalu s ekologickou tematikou v Evropě, máte po starostech. Protože jsou kinosály pro diváky pořád zavřené, pomocnou ruku pořadatelům nabídla internetová televize MALL.TV. Díky ní najdete většinu soutěžních filmů ode dneška do pondělí 7. prosince on-line na www.ekofilm.cz.

Od pátku 4. prosince do pondělí 7. prosince tak můžete vybírat z dvou desítek filmů. V sekci Krátkých filmů nebude chybět vítězný dokument Robin Food režiséra Pavla Maximova. „Je to výborný dokument o velmi aktuálním tématu plýtvání potravinami. Co s přebytky? Zachránit, uvařit a nabízet za dobrovolný příspěvek. Super filmík, který zachycuje super nápad,“ popisuje své dojmy šéfporotce letošního EKOFILMu, oceňovaný slovenský režisér a fotograf Tomáš Hulík.

Ze stejné kategorie Krátké filmy pochází i snímek, který získal Cenu prezidenta festivalu Ladislava Mika. „Film Svobodný prales od Zdeňka Zvonka dokumentuje snahu místních lidí zachránit přirozeně fungující původní les na Valašskokloboucku. Cenné je i to, že celá iniciativa vychází takzvaně zespod, od lidí, kteří si uvědomují hodnotu míst v okolí jejich domova a nejsou přitom součástí oficiálních institucí ochrany přírody,“ hodnotí film prezident festivalu Ladislav Miko.

Těšit se můžete i na vítěze v sekci Středoevropských filmů, německý snímek Na tenkém ledě režisérů Henryho M. Mixa a Boase Schwarze. „Tento poutavý film nám ukazuje nádhernou přírodu ruské Sibiře, ale zároveň alarmující klimatické změny v této rozlehlé oblasti. Precizním způsobem propojil nádhernou kameru s unikátními záběry přírody natočenými z dronů,“ vyzdvihuje hlavní momenty režisér a porotce Martin Čech.

Všechny filmy, u kterých produkce svolily k online streamování, najdete od 4. do 7. prosince přímo na stránkách jednotlivých snímků na webu www.ekofilm.cz. Je jen na vás, kdy jestli si film pustíte v pátek ke snídani, v sobotu ke zpříjemnění večera nebo až v pondělí při obědové pauze.

Kromě samotných filmů si mohou zájemci vyzkoušet i virtuální realitu Cesta odpadu – 360° view video, které zachycuje, co se děje s výrobky, jakmile přestanou plnit účel, pro který jsme si je pořídili. Pokud skončí v odpadu, může putovat buď na skládku, do spalovny, ale může také doputovat přímo k novému majiteli, může projít opravou, případně se recykluje a využijí se z něj druhotné suroviny. Vytvoření virtuální reality finančně podpořilo Statutární město Brno.

„Festival EKOFILM je tu proto, aby lidem přinášel atraktivní filmy s tématem životního prostředí, nabízel různé pohledy na věc a motivoval diváky k vytvoření vlastního názoru. Festival nechce říkat, co si lidé mají myslet, ale chce ukázat maximum informací. Málokdo má například možnost podívat se na vlastní oči, jak to funguje ve spalovně nebo na recyklační lince. Téma udržitelné spotřeby, které provázelo celý 46. ročník EKOFILMu, bylo jedinečnou příležitostí ukázat záběry, co se s výrobky děje poté, kdy je jako už nepotřebné upustíme,“ říká o videu jeho tvůrce Karel Hrivňák.

Jedním z příkladů, jak je možné snižovat množství produkovaného odpadu, jsou Re-use pointy, které v Brně provozuje společnost SAKO. Na šesti místech mohou Brňané prodloužit život věcem, které jsou stále funkční, ale jejich majitelé už pro ně nemají využití. Namísto, aby je bezmyšlenkovitě vyhodili do komunálního odpadu, mohou je na Re-use pointech odevzdat a nabídnout tak k prodeji jiným lidem za symbolický poplatek. Výtěžek pak putuje na zeleň v jihomoravské metropoli.

„Re-use pointy jsou hezkým důkazem, že to, co je pro někoho odpad, může jiným znovu posloužit. Mladá generace se více zajímá o dopady svého chování na společnost a životní prostředí, také díky tomu obliba Re-use pointů roste. Vidíme, že není potřeba neustále nakupovat nové věci, ale spíše vyměňovat, opravovat a hledat způsoby, jak se vyhnout spotřebě,“ komentuje předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder

Vzhledem k protiepidemickému uzavření nejen kinosálů, ale také zoologických zahrad, nemohl letos proběhnout ani doprovodný program v Zoo Brno, které je také partnerem EKOFILMu. Výlety do přírody nebo právě návštěvy zoologických a botanických zahrad jsou pak podle vědců dobrým způsobem, jak si zachovat a obnovit psychickou kondici. I proto pořadatelé festivalu vyzvali fanoušky, aby se přírodních oáz vypravili a svou návštěvou je podpořili.

Nesmírně si vážíme partnerství s EKOFILMem a děkujeme za podporu. Z podstaty našeho zaměření, tedy záchrany druhů, ochrany biodiverzity a vlastně celého přírodního dědictví máme velmi blízko k tomu, co EKOFILM představuje a prezentuje. Když k tomu navíc přidá i virtuální realitu, na kterou se i my v posledních letech zaměřujeme, je naše spolupráce logická a pro nás i velmi obohacující. O to víc nás mrzí, že se letos nemohl festival uskutečnit v klasickém formátu. Pevně ale věříme, že on-line program bude plnohodnotnou náhradou a rádi naše návštěvníky a příznivce na tuto skvělou akci pozveme,“ uvedl mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč.

Dalšími součástmi letošní online koronavirové podoby festivalu byla tradiční Úvodní beseda „Je spotřeba potřeba?“, nechybělo ani zahájení festivalu s Kapitánem Demem a zejména Slavnostní vyhlášení vítězů EKOFILMu s moderátory Vladimírem Kořenem a Ladislavem Mikem. Všechny jsou stále ke zhlédnutí online.
 

Ohodnoť článek

Štítky Ekofilm, online, promítání, filmy, festival, film, režisér, Evropa, odpad, příroda, Ladislav Miko, virtuální realita, Pavel Maksimov, Brno, filmový festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Udělejte si filmový víkend. Festival EKOFILM streamuje dvě desítky dokumentů online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.