Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno bude mít konečně moderní náplavku. Město vypsalo výběrové řízení na stavbu nového nábřeží Svratky

Brnu zoufale schází živý kontakt s řekou. Změnit by to měl významný projekt nového nábřeží řeky Svratky v oblasti Poříčí. Město ho postaví jako součást nového protipovodňového systému a tento týden vypsalo výběrové řízeno na zhotovitele. Brňané se mohou těšit na moderní náplavku s přístupem k vodní hladině, kilometry nových cyklostezek a chodníků, prvky zeleně a prostor pro kavárny. Město chce stavět mezi lety 2021 a 2023. Náklady na projekt se podle města vyšplhají přes 1,2 miliardy, zhruba 940 milionů korun by mohla pokrýt dotace.

Protipovodňová opatření povedou k oživení nábřeží

Voda v řece obtéká ostrůvky a na chvíli se zastavuje v tůních. Lidé na nábřeží tu a tam vstoupí na molo, aby měli hladinu takřka na dotek. Kolonáda podél Poříčí, přes pět kilometrů pěšin a téměř tři kilometry stezek pro chodce a cyklisty, nové lavičky, ale především nové zemní hráze, opravené nábřežní zdi či rozvolnění koryta řeky.

To vše by mělo být výsledkem VII. a VIII. etapy  protipovodňových opatření na nábřeží Svratky v úseku od koupaliště Riviéra podél Poříčí po viadukt na Uhelné. 

„Tato opatření by především měla chránit osoby a jejich majetek před povodněmi, přímo se týkají téměř šesti tisíc lidí. Cílem je revitalizace toku v délce přes tři kilometry a zatraktivnění jeho okolí. Protipovodňová opatření se budou týkat levého i pravého břehu Svratky. Území se tak zároveň uvolní pro další rozvoj, protože současná zástavba a plochy v blízkosti Svratky jsou teď výrazně limitovány její záplavovou zónou,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

Návrh legendárního brněnského architekta

Podle dřívějších vyjádření náměstka primátorky Hladíka by nové nábřeží mohlo nést jméno tvůrce jeho podoby, tedy Rullerovo nábřeží. 

Architektonické řešení projektu je zpracováno na základě vítězného návrhu mezinárodní architektonicko-krajinářské soutěže týmem uznávaného architekta Ivana Rullera, jež zesnul nedlouho po dokončení soutěže.

Projekt už má část potřebných stavebních povolení a brněnští radní tento týden zahájili zadávací řízení pro výběr zhotovitele na veřejnou zakázku na stavební práce. Stavět se bude podle předpokladu od dubna 2021 do října 2023.

Celkem by tato zakázka měla stát 1,255 miliardy korun, mohla by ale získat dotaci ve výši 95 % ze způsobilých výdajů, zhruba tedy 940 milionů korun. Brno by se tak na projektu mělo podílet přibližně 315 miliony. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivan Ruller a kolektiv

Štítky Svratka, nábřeží, náplavka, stavba, výběrové řízení, Brno, projekt, Poříčí (Praha), protipovodňová ochrana, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude mít konečně moderní náplavku. Město vypsalo výběrové řízení na stavbu nového nábřeží Svratky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.