Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Od čtvrtka se rozvolní opatření, vláda přesto navrhuje prodloužení nouzového stavu až do poloviny ledna

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na tiskové konferenci oznámil, že kabinet požádá o prodloužení nouzového stavu o maximálních 30 dní. Aktuálně nouzový stav platí do 12. prosince. Podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) počet nakažených koronavirem klesá, ale ne tak rychle, jak by bylo žádoucí.

„Nemyslím si, že se situace vyřeší za týden nebo 14 dní. Přijde mi logické žádat o prodloužení na maximální dobu,“ potvrdil dnes Jan Hamáček.

Vhodné by to podle něj bylo i kvůli tomu, aby se poslanci kvůli další žádosti nemuseli scházet koncem roku. „Vzhledem k tomu, v jaké části roku jsme, by bylo jednodušší prodloužení o 30 nebo 21 dní, abychom se dostali za Nový rok,“ vysvětlil.

PES zůstane na trojce nejspíš i přes Vánoce

Už zítra se v Česku uvolní část opatření. Po přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES mohou znovu otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Částečně mohou otevřít i muzea, galerie, knihovny, zoo či kulturní památky a také třeba herny a kasina. Naopak divadla, kina a koncertní sály nadále dovnitř lidi pustit nemohou. Kulturní akce se totiž i ve třetím stupni mohou konat jen bez diváků. I po čtvrtku zůstanou povinné roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.

Otevřené budou moci být od čtvrtka už všechny obchody bez výjimky a zároveň se ruší zákaz prodeje v neděli a státní svátky. Ve čtvrtém stupni je oproti třetímu povolen jen prodej základních potřeb. Nadále ale bude i ve třetím stupni po čtvrtku platit omezení počtu lidí v obchodě na jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních plochy a dodržování dvoumetrových rozestupů mezi zákazníky. Povoleny jsou ve všech stupních PES i prodeje kaprů za dodržení pravidel pro venkovní trhy i venkovní prodeje vánočních stromků za dodržení obecných opatření.

Restaurace využíjí jen část kapacity

Restaurace budou také moci znovu otevřít. Zatím mohly mít otevřené jen výdejní okénko mimo dobu nočního zákazu vycházení. Otevřeno ale budou moci ve třetím stupni pohotovosti mít jen od 6:00 do 22:00, hosté musí sedět, mohou být nejvýše čtyři lidé u stolu a maximálně může být obsazena polovina kapacity zařízení.

Vláda v tento moment počítá s tím, že Česko zůstane do Vánoc ve třetím stupni protiepidemiologického systému PES. Zatím tak zůstává nepravděpodobné, že by se země posunula do druhého stupně, který by znamenal další uvolnění opatření.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj ČTK, MZČR,

Štítky koronavirus, opatření, vláda, PES, nouzový stav, Jan Hamáček, Andrej Babiš, ČSSD, ANO 2011, Ústřední krizový štáb, Protiepidemický systém České republiky, obchod, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Jenom jestli to Babis nedela zamerne, asi jen hrstka vyvolenych opravdu vi kolik se behem te doby prosustruje, protoze neni potreba vyhlasovat verejne zakazky

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 08:35Odpovědět

Od čtvrtka se rozvolní opatření, vláda přesto navrhuje prodloužení nouzového stavu až do poloviny ledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.