Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hazard se během pandemie přesunul na internet. Jeden patologický hráč negativně ovlivní až osm lidí

Koronavirová krize změnila prostředí hazardu v tuzemsku. Řada hráčů se přesunula do on-line světa her. V souvislosti opatřeními pak politici hledají cesty, jak snížit obří rozpočtový schodek. Ve hře je právě i vyšší zdanění hazardu. Návrhy změn však nejsou podle odborníků podloženy žádnou analýzou možných dopadů. Podle nich řeší místo setrvalého počtu patologických hráčů pouze finanční efekt. Na tom se shodli aktéři včerejšího webináře Think tanku racionální politiky závislostí.

„Už v souvislosti s daňovým balíčkem jsme navrhovali, aby regulace hazardu zohlednila potřebu prevence a léčby a našla mechanizmus například daňových asignací do prevence a léčby,“ shrnul Jindřich Vobořil, bývalý národní protidrogový koordinátor, zakladatel Think tanku racionální politiky závislostí a expert na problematiku závislostí a dodal: „Představoval bych si, že je potřeba vytvořit agenturu podobnou té pro sport, a určité procento peněz z hazardu alokovat na prevenci a léčbu.“

Česko podle statistik zůstává hazardní velmocí, kde zkušenost s hazardem má až polovina obyvatel. Patologické hráčství je na úrovni dvojnásobně horší než problémové užívání drog. Podle aktérů webináře chybí prostředky a infrastruktura pomoci, léčby této závislosti a účinná prevence. Nová daňová úprava z prosince roku 2019 se navíc vydává opačným směrem než zbytek Evropy. „V zemích EU připadá 70 procent trhu na nejméně rizikové loterie, v ČR je tomu však přesně naopak,“ dodal Vobořil.

Velké procento evropských loterií provozují neziskové organizace pro účely jejich činnosti. Některé země dokonce logicky zohledňují výběr daní ze hry do prevence a léčby závislostí.

„Podle odborníků návykové chování jednoho patologického hráče negativně ovlivní až osm lidí z jeho blízkého okolí. Přesto se nepodařilo prosadit zákaz hraní pro neplatiče alimentů, kteří zatím mohou utrácet peníze na alimenty v některých typech hazardních her. Na jedné straně teď tedy řešíme zoufalou situaci samoživitelek, ale současně vůbec neřešíme, co s neplatiči alimentů,“ doplnil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Pomoci mohou systémová řešení

Vztahem hazardu k výběru daní se zabývá ředitel Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod. Podle něho je nezbytné mít k dispozici robustní data, monitorovat nejen čísla z trhu jako počty provozoven a hráčů, ale také další ekonomické faktory.

„Je nutné přijímat systémová řešení, jako je třeba transparentní hodnocení lokálních dopadů udělené licence pro hazardní hry,” potvrzuje Aleš Rod a přidává konkrétní příklad: „Pandemie COVID je stresorem, který může zvyšovat sklony k závislostem. Prognózovaný nárůst nezaměstnanosti zvýší počet potenciálních hráčů. Daňový balíček zase sníží příjmy obcí, což zvyšuje tlak vnímat příjmy z hazardu jako potenciální náhradu prostředků.“

V situaci, kdy došlo k dočasnému zavření heren, se část hráčů přesouvá na internet. „Hazardní hraní pomocí dálkového přístupu, internetu, zvyšuje jeho rizikovost, ale také nabízí možnosti efektivní prevence patologického hráčství,“ řekl odborník na patologické hraní z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze František Tratina.

Právě společnosti provozující tyto hry disponují velkým množství dat o svých zákaznících, o jejich chování na internetu. „Vyhodnocením těchto dat lze s velkou pravděpodobností určit problémového hráče, který ztratil schopnost ovládat svůj čas a peníze ve vztahu k hazardu, a nabídnout mu intervence vedoucí k omezení problému,“ uzavřel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hazard, Internet, gambling, hazardní hra, závislost, koronavirová krize, Jindřich Vobořil, Česko, Evropská unie, Jan Bartošek, KDU-ČSL, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hazard se během pandemie přesunul na internet. Jeden patologický hráč negativně ovlivní až osm lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.