Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Určitě bych to chtěl někdy dopracovat k zahraničním zakázkám, říká mladý autor graffiti u brněnské nemocnice

Student průmyslové školy ve Zlíně Michal Pavlík se tvorbou graffiti věnuje již 4 roky. Díky nadějnému mladému kreslíři teď zeď odběrového centra Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně zdobí hotové graffiti znázorňující viry Covidu-19 proplétající se s lidskou DNA.

Jak jsi se ke graffiti dostal?

Začal jsem si kreslit v hodinách ve škole do sešitů a postupně vylepšoval svůj styl. Zjistil jsem, že mě to baví čím dál víc.

Jak dlouho už tvoříš?

Tvořím zhruba 4 roky.

Tvoříš sám, nebo i s kamarády?

Většinou dělám návrhy a výkresy sám, ale nejlepší je malovat s kamarády a dělat společné výtvory, je to větší zábava. Celkově je celý projekt a výsledek lepší/větší.

Kde nejčastěji “maluješ”?

Nejčastěji dělám na grafickém tabletu a “maluji” na různých legálních zdech v okolí, takže s tím nemám žádné větší občanské potíže. (smích)

Malování graffiti je čím dál méně kontroverzní v uměleckém průmyslu, co si o tom myslíš?

Pro mě je to určitě lepší, ale občas se setkám s negativním názorem na graffiti. Já osobně nemám rád různé nápisy na nelegálních zdech, nelíbí se mi to. Preferuji street art a profesionální nebo vypracovanou tvorbu.

Podporují tě v tom rodiče? 

Rodiče mě v tom vždy podporovali a vozili mě na všelijaké zakázky a graffiti soutěže.    

Takže to tvoje okolí vnímá vesměs pozitivně?

Většina mích kamarádů/známých na to má velmi kladný názor a podporují mě v tom. Sice jsem kolikrát za “sprejera”, ale za poslední dobu jsem svou tvorbu posunul trochu dál.

Tvořil jsi někdy někde, kde nemáš? 

Kdybych řekl, že ne, tak bych lhal. Myslím, že každý graffiti writer si tím někdy prošel a zkoušel i takové věci. (smích)

Se strážci zákona ses tedy v této oblasti nesetkal?

S policií jsem se nesetkal. Nikdy jsem nedělal na fasády budov nebo na různých veřejných místech, jsou z toho jen zbytečné problémy.

Jak jsi se dostal k umělecké práci u sv. Anny?

V nemocnici pracuje moje známá a přes ní jsem nabídl nemocnici svou práci. S nemocnicí jsme se dohodli prvně na návrhu. Ten byl barevný, jenže nemocnice si nepřála nic barevného. Nakonec jsme se dohodli přidat jeden červený vir.    

Byla to tvoje první práce na zakázku?

Nebyla. Už v minulosti jsem dělal zakázky. Jenže to byly například malby na zeď v dětském pokoji.

Jak dlouho ti tato tvorba trvala? Co tě k ní inspirovalo?

Tato tvorba mi trvala cca 2-3 dny s tím, že se nehrálo moc na čas. Nemocnice mi dala hlavní téma covid, takže inspirovat jsem se v ničem jiném než v tomto viru nemohl.    

Co tě všeobecně nejvíc inspiruje?

Mojí největší inspirací jsou díla ostatních umělců. Já sám nejsem nikdy spokojený s výsledkem a vždy se snažím napodobovat tvorbu, která se mi líbí.

Jaký je tedy tvůj oblíbený umělec?

Mám několik oblíbených umělců. Patří mezi ně např. Sofles, Rasko, Odeith, Cobreart, nebo Doke, který je ze Slovenska. Každopádně moje nejoblíbenější umělkyně je Shinstria, která mi už hodněkrát pomohla při mojí práci a vždy mě donutila pokračovat a nadále se zlepšovat.    

Co plánuješ do budoucna?

Živit se uměleckou tvorbou není jednoduché. Člověk se musí vypracovat a to je kolikrát těžší než u ostatních zaměření. Do budoucna plánuji nadále zlepšovat můj styl a pouštět se více do ultra-realistické tvorby na zdi se sprejem.

Michalův street art

Kolik času ti jedna větší tvorba na zdi tak cca zabere?

Minimální čas strávený u jedné zdi je cca 5 hodin, ale u větších výtvorů mi to kolikrát zabralo i dvojnásobek.

Ve tvých dílech jsou naznačená vcelku zásadní témata, jak bys je vysvětlil?

Jestli člověk dělá výtvory na zásadní a aktuální témata, tak má větší sledovanost a lidé si toho více všímají. Je o to prostě větší zájem.

Jaké procento tvého času a příjmu tvoří tato aktivita?

To asi nemůžu přesně říct, protože mám spoustu koníčků. Krom graffiti se věnuji profesionálně karate, ve kterém mám černý pás a jezdím závodně sjezdy na kole. Poslední dobou u mě vedou graffiti, protože trénovat karate ani jezdit na kole nemůžu. A přece jenom malovat si na grafickém tabletu je v této době jedna z mála věcí, která se dá svobodně dělat bez jakéhokoliv omezení.

Chtěl by ses do budoucna odstěhovat a tvořit třeba v zahraničí?

Odstěhovat asi ne. Mám rád místo, kde žiju a nepotřebuji ho opouštět. Bydlím skoro na vesnici, což sice není to pravé ke graffiti, ale ve městě bych rozhodně žít nechtěl. I přes to ale tvořit v zahraničí je úžasná věc. Určitě bych to chtěl někdy dopracovat k zahraničním zakázkám.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA, Michal Pavlík

Štítky Michal Pavlík, graffity, Zlín, umění, graffiti, nemocnice, virus, Fakultní nemocnice u sv. Anny, styl, COVID-19, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Určitě bych to chtěl někdy dopracovat k zahraničním zakázkám, říká mladý autor graffiti u brněnské nemocnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.