Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Botanici vykopali v Brně při rutinním podzimním rytí vzácné lanýže

Rutinní podzimní rytí záhonu v brněnské botanické zahradě přineslo nečekaný objev - plodnice lanýže zimního, vzácné houby a vyhledávané pochoutky. Nikdy dříve se na místě nenašly, prozradila odborná pracovnice zahrady Hana Ondrušková.

Jak se výtrusy lanýže dostaly pod zem v centru Brna a "osídlily" kořenový systém buku, nejspíš zůstane záhadou. Možná se do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity dostaly s osivem získaným z nějaké středomořské nebo francouzské zahrady.

Lanýž zimní se vyskytuje především v dubových lesích, lze jej však najít i pod jinými listnáči. Vyžaduje vápenitou půdu. V botanické zahradě tak má dobré podmínky pro růst.

Vzácný nález na talíři neskončí

Plodnice vykopané v záhonu převzal Daniel Dvořák z ústavu botaniky a zoologie, který je s pomocí mikroskopu určil. Vzorky vzácné houby obohatí sbírku ústavu, na talíři tedy neskončí.

Lanýže jsou velmi ceněné pro svou nezaměnitelnou chuť i aroma. Zároveň patří nejdražším surovinám pro přípravu pokrmů. Sběr lanýžů je v Česku ve volné přírodě zakázaný. Prodávané lanýže různých druhů pocházejí většinou z Itálie a Francie.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Botanická zahrada PřF MUNI

Štítky lanýž, botanická zahrada, Brno, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Daniel Dvořák, Česko, Itálie, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-brno-brnane/661517/nejdesivejsi-den-v-historii-brna-20-listopad-1944-40-uvarenych-deti-a-2500-pum-za-12-minut.html

Pátek, 20. listopadu 2020, 10:56Odpovědět

Em Kresová

že Vám není hanba,

Pátek, 20. listopadu 2020, 10:55Odpovědět

Botanici vykopali v Brně při rutinním podzimním rytí vzácné lanýže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.