Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánoční strom dorazí do Brna v sobotu. Přiveze ho tradičně pár koní

Na náměstí Svobody bude letos opět stát stejně jako loni vzrostlá jedle. Brno ji dostane od Školního lesního podniku Křtiny Mendelovy univerzity v Brně. Šestnáctimetrový strom se na svoji sváteční cestu vydá v sobotu 21. listopadu koňským povozem. Letos bude ovšem kvůli platným opatřením tato událost bez doprovodného programu. Jedle je stará zhruba čtvrt století a jedná se už o 31. vánoční strom z univerzitních lesů.

Jedle je vizuálně ve skvělé kondici. Její výběr byl ovlivněný, kromě estetického pohledu, též parametry pro převoz koňským povozem, kdy limitující je výška stromu i šířka koruny. K tradici darování vánočního stromu městu Brno se plně hlásíme. Je to pro nás mimo jiné vysvědčení kvalitní práce našich lesníků," uvedl Lumír Dobrovolný ze ŠLP Křtiny.

Tradice vánočního stromu v Brně už je starší více než sto let

Univerzitní lesníci musí do soboty připravit krom samotné jedle také všechny potřebné testy jejích zdravotních parametrů. Tradice vánočního stromu v centru města pochází už z 22.prosince roku 1919, kdy při procházce v lese objevil spisovatel Rudolf Těsnohlídek odložené batole. Založil proto dětský domov Dagmar a pod nazdobený strom uložil kasičku, kam lidé mohli vkládat finanční dary pro stavbu tohoto zařízení pro opuštěné děti.

Pro stromek můžete do univerzitních lesů i vy

Krom vánočního stromu, který městu Brnu ŠLP Křtiny pravidelně daruje skrz Červený kříž, nabízí univerzitní lesníci vánoční stromky i ostatním lidem do jejich domovů. Každý rok si tak zájemci mohou pro stromek zajet některý prodejní víkend na hájenku, kde si svůj jehličnan mohou sami vybrat.

Stejně jako vánoční strom pro Brno, i tyto stromky mají ekologickou certifikaci a vyrostly v okolí Brna v univerzitních lesích. Stromky jsou tak nejen cenově výhodnější než importované kusy ze zahraničních plantáží, ale mohou se pochlubit i tím, že pochází z kraje lesů lišky Bystroušky, kraje původu této vánoční tradice," uvedl Dobrovolný. Více informací najdou zájemci v předvánočním čase na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky Vánoce, Brno, strom, jedle, mendelu, univerzita, vánoční stromek, les, Mendelova univerzita v Brně, Červený kříž, Rudolf Těsnohlídek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom dorazí do Brna v sobotu. Přiveze ho tradičně pár koní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.