Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Zeman je podle Čechů nejhorším polistopadovým prezidentem. V anketě vyhrál Havel

Za nejlepšího polistopadového prezidenta České republiky považuje většina lidí Václava Havla. V průzkumu agentury STEM/MARK ho na první příčku zařadila více než polovina dotázaných. Druhé nejlepší hodnocení získal Havlův následovník v prezidentském úřadu Václav Klaus. Třetí skončila současná hlava státu Miloš Zeman. Výsledky průzkumu provedeného na přelomu září a října zveřejnil STEM/MARK.

Za nejlepšího polistopadového prezidenta označilo Havla 58 procent účastníků průzkumu. Dalších 13 procent mu přisoudilo druhou příčku a stejně vysoký byl podíl těch, kdo Havla vnímají jako nejhorší hlavu státu po roce 1989.

„Díky meziročnímu srovnání se ukazuje, že prvenství Václava Havla je dlouhodobě neochvějné," uvedl Jan Burianec ze STEM/MARK. S prvním polistopadovým prezidentem jsou podle něj častěji spojovány pozitivnější konotace než s jeho následovníky.

Havel ve výzkumu STEM/MARK zvítězil téměř u všech socioekonomických skupin. Nejlepší hlavou státu po roce 1989 je pro lidi bez rozdílu pohlaví, věku, vzdělání, velikosti místa bydliště či sociálně-ekonomického postavení. Havel byl jako nejlepší hodnocen i každým pátým voličem současného prezidenta Zemana.

Klaus skončil druhý

Václava Klause označilo za nejlepšího polistopadového prezidenta 13 procent dotázaných. Za druhého nejlepšího prezidenta ho označilo 53 procent respondentů. Nejhorší hodnocení mu přisoudila přibližně desetina dotázaných.

Také Klaus se podle autorů průzkumu těší poměrně vyrovnané podpoře napříč sociodemografickými skupinami. "Na první místo sice u žádné dílčí (sledované) skupiny nedosáhnul, za to má ale o něco lepší hodnocení u lidí ze střední generace (45-59 let), u voličů pravice obecně, dále ODS, Trikolóry a jiných neparlamentních stran," uvádí STEM/MARK.

Zemana na poslední místo odsunula více jak polovina dotázaných

Třetí místo v průzkumu získal současný prezident Miloš Zeman. Za nejlepší hlavu státu po roce 1989 ho považuje 16 procent lidí. To je o tři procentní body lepší výsledek než u Klause, ale na poslední místo v žebříčku Zemana odsunul více než 50procentní podíl hlasů, kteří ho považují naopak za nejhoršího polistopadového prezidenta.

Při meziročním srovnání opustila Zemana část příznivců starších 60 let. "Domníváme se, že je to především kvůli nižší mediální aktivitě prezidenta během první vlny koronakrize, kdy především ti nejstarší a nejohroženější, pro které je prezident důležitou postavou, postrádají jeho empatická slova podpory a viditelnost na veřejnosti," uvedl Burianec.

Zeman si držel prvenství u voličů KSČM, ANO a SPD

Zeman si ale udržel prvenství mezi levicově smýšlejícími lidmi, u voličů komunistické strany a těsně také u voličů hnutí ANO a SPD. Jako nejlepšího prezidenta vidí současnou hlavu státu také lidé, kteří vnímají prezidentskou funkci jako důležitou a zároveň chtějí posílit pravomoci.

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného na přelomu září a října prostřednictvím kombinace telefonického a on-line dotazování na Českém národním panelu se zúčastnilo 815 osob ve věku 18 a více let.

Jaký je váš oblíbený polistopadový prezident?

Celkem hlasovalo231 čtenářů

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Trikolora, budejcka.drbna.cz, Ondřej Sláma, Wikipedia

Štítky anketa, prezidenti, Praha, Havel, Zeman, Klaus, Václav Havel, Miloš Zeman, průzkum, Václav Klaus mladší, hlava státu, Česko, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, koronavirová krize, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Zeman je podle Čechů nejhorším polistopadovým prezidentem. V anketě vyhrál Havel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.