Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Když příroda vzkvétá. Stádo divokých koní v Podyjí se letos rozrostlo o další hříbátka, daří se i krajině

Stádo divokých koní, kteří se od roku 2018 prohání po bývalé Mašovické střelnici v Národním parku Podyjí, se letos rozrostlo o čtyři hříbátka. Dohromady se tak po pastvinách Mašovické střelnice prohání osmnáct koní. Část z nich však čeká přesun. Zbytek stáda si pak užije nové hektary podyjských pastvin.

Tří mladé hřebce čeká přesun pouze v rámci národního parku, přesunou se totiž na Havranické vřesoviště, kde už tamější pastvinu obývá pět divokých koní. Šestici klisen pak čeká už o poznání delší cesta do nových koňských rezervací v Čechách. Zbytek stáda se může radovat z nové pastviny, která na tu Mašovickou navazuje. 

Koníci se propásli na konec pastviny

Divocí exmoorští poníci obývají NP Podyjí od roku 2018. Z původních jedenácti kusů se stádo rozsrostlo na víc než dvojnásobek. ve dvou lokalitách parku koně spásají více než 70 hektarů pastvin.

Exmoorští poníci se po národním parku v Podyjí prohání už třetí sezónu. V Mašovicích se úspěšně propásli až na konec hlavní pastviny. Správci ji tak na začátku listopadu rozšířili o zhruba tříhektarové území, které na ni přímo navazuje. 

„Jde o dočasnou pastvinu, kterou budou koně vypásat vždy přibližně dva měsíce v zimním období. Poté její ohradník demontujeme a lokalita tak bude opět většinu roku volně přístupná," vysvětliRobert Stejskal ze Správy Národního parku Podyjí, který má na starosti udržování nelesních pozemků národního parku.

Přítomnost koní pomáhá rozvoji přírodní různorodosti

Návrat divokých koní je součástí projektu Military LIFE for Nature, jehož hlavním cílem je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, kteří ke svému životu potřebují plochy s různorodou vegetací. O podporu přírodní biodiverzity se koníci perfektně starají tak, že spásají různé plevelné rostliny a náletové dřeviny.

Současné pastviny, kde se stáda koní prohání, jsou přitom bohatá na vzácné druhy květin a motýlů. Aktuální regulací pastvin by pak měl podle Stejskala vyhovovat vyhovovat nejvýznamnějšímu druhu zdejší flóry: orchideji vstavači kukačce.

Průchod pro pěší zůstane. Pokud uvidíte koně, nechte je se zvádlit, prosí správci

Dočasné rozšíření pastviny bude přetínat jednu z cest vedoucích přes východní část Mašovické střelnice. „Pro pěší je průchod umožněn upravenými vstupy, takže mohou po této cestě pokračovat dále. Přes pastvinu návštěvníci projdou jen pár metrů. Přesto všechny prosíme o zvýšenou opatrnost. Pokud by právě v blízkosti průchodu probíhali koně, raději chvíli počkejte, až se vzdálí,“ doporučuje Stejskal. Pro motorová vozidla bude průjezd po dobu pastvy úplně uzavřen.

Hlavně koně nekrmit!

V Havranické pastvině nyní správci odstraňují suché borovice a náletové dřeviny z části poblíž aklimatizační ohrady. „Odstraňování suchých borovic, které v pastvině odumřely prakticky plošně, budeme pokračovat i v následujících měsících. Suchých stromů je zde takové množství, že představují nejen bezpečnostní riziko, ale znemožňují i pastvu postižených míst,“ vysvětluje Stejskal.

Informace o tom, jak přesně se chovat v blízkosti koní, jsou k nalezení na webových stránkách parku. „Znovu také prosíme, aby návštěvníci koně ničím nepřikrmovali. V pastvině nezřídka nacházíme naházenou mrkev nebo pečivo. Lidská potrava může koním způsobit vážné zdravotní potíže a také narušit jejich pastevní návyky. Na druhou stranu oceňujeme, že návštěvníci hlásí padlé stromy na ohradník či jiné problémy,“ dodává Stejskal.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Podyjí

Štítky NP Podyjí, divocí koně, hříbátka, Národní park Podyjí, střelnice, národní park, příroda, Správa Národního Parku Podyjí, Havranické vřesoviště, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když příroda vzkvétá. Stádo divokých koní v Podyjí se letos rozrostlo o další hříbátka, daří se i krajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.