Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skauti z Tuřan bojují o vysněnou klubovnu. Zatím se musejí scházet v pálenici

Brněnští skauti z Tuřan nemají důstojné zázemí a své schůze uskutečňují v budově místní pálenice. Právě proto usilují o finanční podporu na vysněnou klubovnu prostřednictvím takzvaného participativního rozpočtu. V projektu Dáme na vás se ucházejí o hlasy Brňanů. Pokud získají dost hlasů, město poskytne skautům na zhotovení klubovny až tři miliony korun.

Připadáme si jako hrdinové z Foglarových knich

Tuřanským skautům chybí důstojné zázemí. Kvůli nedostatku vhodných prostor se musejí scházet v budově místní pálenice. „Připadáme si trochu jako hrdinové z Foglarových knih, kteří neúnavně shánějí klubovnu pro svoji činnost. Nejsme jediní, skautů u nás přibývá a je to čím dál větší problém sehnat klubovnu, tábořiště, ale také dostatek vedoucích, kteří by měli čas věnovat se dobrovolnicky dětem,“ říká o svém projektu Jiří Dorazil, vůdce 93. skautského oddílu Brno-Tuřany a také autor projektu, který se společně se svým oddílem v letošní soutěži participativního rozpočtu města Brna uchází o hlasy Brňanů, aby mohli uskutečnit svůj sen. 

Skauti se schází v pálenici

Projekt “Klubovny pro děti v Tuřanech” vychází primárně z potřeby tuřanského skautského oddílu. Oddílu se bohužel dosud nepodařilo najít vhodný objekt, který by jim úplně vyhovoval. Během šesti let obývají již čtvrtý provizorní prostor. „Náš pan starosta Radomír Vondra nám pomohl zajistit místnost v základně Českého zahrádkářského svazu, kde máme k dispozici jednu sdílenou místnost a přes chodbu sousedíme s Tuřanskou pálenicí. Což samozřejmě není ideální, protože během sezóny pálení se v areálu pohybuje velké množství osob a vozidel a celou budovou se nese typický odér,“ vysvětluje Dorazil. 

Domek sestavený z kontejnerových modulů

Skauti ve svém projektu navrhují umístit na pozemku ve vlastnictví města Brna objekt sestavený z obytných kontejnerových modulů, který doplní uliční řadu stávajících rodinných domů na ulici Hanácká. Domek by měl 3 místnosti, přičemž jedna bude rozdělena mobilní stěnou a může sloužit jako menší sál např. pro promítání či besedy. „Počítáme i se skladem, kuchyní a sociálním zařízením, aby se klubovna dala využít i na delší akce. Výhodou kontejnerových modulů je pak možnost v budoucnosti celý objekt dle potřeb variabilně upravit či rozšířit. Několik skautských kluboven již tímto způsobem vzniklo a slouží výborně,“ popisuje Dorazil. Domek kontejnerového typu by měl mít několik klubovnen, které by mohli sdílet s dalšími spolky. Pozemek se navíc nachází naproti sokolovně, ke které náleží také hřiště, a tudíž se jedná o ideální propojení. Plánují pro děti vytvořit hezké místo, ke kterému by mohly mít vztah a chtěly zde trávit svůj volný čas.

Vizualizace domku z kontejnerových modulů

Rozpočet byl ve spolupráci s Odborem Investic stanovený na 3 miliony Kč a vychází z konkrétního projektu stavební firmy. 2 229 765 Kč stojí samotné moduly, ostatní položky jsou terénní práce a přípojky, dokumentace apod.

Hodnotný prostor pro celkovou občanskou vybavenost Tuřan

Projekt musí být přínosem alespoň pro část veřejnosti. Pokud se podle Dorazila projekt klubovny podaří zrealizovat vznikne velmi hodnotný prostor pro celkovou občanskou vybavenost Tuřan. Napříkad prostor pro dětské skupiny, nebo místo pro přednášky. „V Tuřanech chybí kvalitní prostor pro spolkovou činnost, kde by bylo možné se pravidelně scházet a nerušit ostatní spoluobčany svojí činností. Jediný sál pro pořádání přednášek je na radnici, jinak je nutné využívat salónky restauračních zařízení, které nejsou vždy ideálním prostorem, případně velké prostory jako tělocvičny a sokolovna,“ tvrdí Dorazil. 

Pomozte dětem vytvořit skautské zázemí 

Hlasování v participativním rozpočtu je otevřené do konce listopadu. Každý plnoletý občan města Brna má možnost udělit pět kladných hlasů, jednomu projektu však maximálně dva. Všechny projekty jsou na webu Dáme na vás.

Vizualizace domku z kontejnerových modulů

Pomozte skautům získat již dlouho vysnívanou klubovnu. Stačí jen zahlasovat za jejich projekt zde„Chtěli bychom poprosit všechny Brňáky, kteří fandí kvalitnímu využití volného času dětí, aby nám poslali hlas. Všichni skautští vedoucí vykonávají veškerou činnost dobrovolnicky, ve svém volném čase, nikdo z projektu nemá žádný finanční prospěch. Rádi bychom pro naše děti využili tuto jedinečnou, ne-li jedinou možnost, vytvořit zázemí šité na míru pro naši činnost,“ žádá Dorazil brněnské občany. 

Skauting v Tuřanech má svou historii již v předválečném období. Současný 93. oddíl byl po delší vynucené odmlce znovuobnoven v roce 1990. Na nějakou dobu byla oddílová aktivita oslabena, ale v roce 2015 se přímo z rodin bývalých skautů ozvala potřeba pokračovat ve stopách rodičů a své děti vést v duchu skautských ideálů. Zájem o skauting v Tuřanech je obrovský. Od roku 2015 přibylo k původním pěti členů dalších 68.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/ Skaut Tuřany

Štítky Skaut Tuřany, Jiří Dorazil, klubovna, projekt, pálenice, Brno, volný čas, Český zahrádkářský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skauti z Tuřan bojují o vysněnou klubovnu. Zatím se musejí scházet v pálenici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.