Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Špilberk se v pondělí purpurově rozzáří, připomene Světový den předčasně narozených dětí

Špilberk v pondělí 16. listopadu zazáří puprpurovou barvou. Brno si tak společně s neonatologickým oddělením Fakultní nemocnice připomene Světový den předčasně narozených dětí. Špilberk se do akce zapojí spolu s dalšími památkami po celé České republice.

Na úterý 17. listopadu připadá Světový den předčasně narozených dětí, který připomíná jejich nelehký vstup do života i péči a úsilí zdravotníků i rodičů o záchranu života těchto malých uzlíčků. Kvůli státnímu svátku, který ale sedmnáctého listopadu v České republice oslavujeme, si na našem území tento den připomínáme o den dříve. 

Předčasně se narodí každé desáté miminko

Na celém světě se ročně předčasně narodí zhruba 15 milionů dětí, tento osud tak postihne každé desáté miminko. Jen v České republice to znamená přes 9 tisíc dětí za rok. O tyto děti pečuje 12 perinatologických center. V Brně má nedonošené děti na starosti také Neonatologické oddělení ve Fakultní nemocnici, které patří mezi největší z nich.

Do přípravy událostí připomínajících Světový den předčasně narozených dětí se personál novorozeneckých oddělení Fakultní nemocnice Brno zapojil letos již počtvrté. Veškeré akce organizuje spolek Neonatologie Brno, z. s., sdružující lékaře Neonatologického oddělení FN Brno a odd. 56 Pediatrické kliniky v Dětské nemocnici. 

Každý rok ošetří přes 6 tisíc novorozenců, z toho je jich zhruba 600 nedonošených. Spolu s novorozeneckou JIP Pediatrické kliniky v Dětské nemocnici tk pečují o předčasně narozené děti nejen z Brna, ale i z celého Jihomoravského kraje. Jen ve FN Brno je hospitalizováno okolo 750 nedonošených dětí. 

Špilberk zazáří barvou králů 

Symbolickou barvou předčasně narozených dětí je purpurová. Je to barva králů a statečných bojovníků. Do purpurové se tak každý rok zahalí významné historické památky po celém světě, Špilberk se do akce zapojí letos už počtvrté. Purpurový Špilberk můžeme sledovat právě v pondělí 16. listopadu od pěti hodin večer až do úterní druhé hodiny ranní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Brno

Štítky Špilberk, Brno, Fakultní nemocnice, Česko, Fakultní nemocnice Brno, Dětská nemocnice FN Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Špilberk se v pondělí purpurově rozzáří, připomene Světový den předčasně narozených dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.