Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno dnes rozsvítí okna pro zdravotníky, Lužánky navíc přichystaly pro děti dobrodružnou noční hru

Momentální situaci se muselo přizpůsobit i Středisko volného času Lužánky a letos tak oblíbené lampionové průvody pořádat nebudou. Místo něj ale středisko hodlá vyjádřit poděkování zdravotníkům hromadným rozsvícením světla v oknech a plánují vytvořit alespoň hru s úkoly pro rodiny, aby si trasu s lampionem mohly projít samostatně. Organizátoři chtějí udržet původní myšlenku - rozzářit dětské oči, zabavit rodiny a rozdávat radost a naději alespoň na dálku. Dnes a v neděli navíc chtějí organizátoři rozsvítit celé Brno.

Společně rozsvítíme okna pro zdravotníky

Tradiční lampionové průvody letos nahradí procházkové herní trasy se speciálními úkoly pro rodiny s dětmi. Světlo pro svatého Martina, jak organizátoři pojmenovali první událost, se uskuteční už dnes od 17 do 18 hodin a Světlo naděje pro Bohunice ve stejný čas tuto neděli. Organizátoři z pracoviště Lány v Bohunicích a také na Lysce v Novém Lískovci by chtěli nejen nahradit oblíbený světelný průvod, ale chtějí zapojit i co nejvíce lidí, kteří by zapálili lampion nebo svíčku doma ve stejný čas a vzdali tak hold zdravotníkům, kteří odvádí obrovský kus práce. 

„Čím větší světlo naděje společně vytvoříme, tím spíš dorazí až ke zdravotníkům. A můžeme tak rozzářit sounáležitost mezi lidmi, kterou ocení zdravotníci nejen v Brně. Chystáme navíc jedno překvapení. Uvidí ho ti, co právě v neděli v 19 hodin vykouknou z okna či balkonu směrem k Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích,“ doplnila vedoucí lužáneckého pracoviště Lány Lucie Stará.

S mámou a tátou ve tmě za dobrodružstvím

Samoobslužné trasy s úkoly čekají rodiny s dětmi v Žabovřeskách, kde akci pořádá středisko Lata, Louka na Vinohradech a Liška v Bílovicích nad Svitavou. Při vycházce si s dětmi po setmění mohou rodiče zahrát s lampionem či baterkou dobrodružnou hru.

Úkoly, které si Střediska pro drobotinu připravila, nejsou nijak složité a zvládne je školák na prvním stupni a s trochou pomoci i předškolák. Malí i velcí účastníci a účastnice se dozví spoustu zajímavostí o nočních bytostech ve Wilsonově lese, o životě lesních skřítků v lesoparku Akátky, dále v Údolí oddechu, v okolí ulice Plovdivská v Žabovřeskách a také v Bílovicích nad Svitavou.

„Po úspěšném splnění osmi jednoduchých úkolů děti odhalí tajné heslo, které zadají na webovou stránku, kam se dostanou díky QR kódu. A pak už si jen stáhnou zaslouženou odměnu,“ popsala jednu z tras v lesoparku Akátky Eva Petrášová z lužáneckého pracoviště Louka.

Organizátoři akcí odmění autory či autorky nejoriginálnějších fotografií jak světýlek v oknech, tak ze zábavných procházek. Akce se uskuteční s ohledem na aktuální vládní nařízení. Trasy s úkoly jsou určené rodinám s dětmi, případně členům jedné domácnosti jako zpestření procházek v přírodě.

Hry se budou konat například v Bílovicích nad Svitavou pod názvem Cesta svatého Martina 11. – 15. listopadu, v neděli se vydejte s dětmi na Vinohrady, tady si užijete Lampionky jinak. Dnes a v neděli rozsviťte okna při událostech Světlo pro svatého Martina a Světlo naděje v Bohunicích, které se uskuteční od 18.-19. hodin. Tři trasy pro děti budou čekat také v Žabovřeskách - Údolí oddechu, a to od 18. do 30. listopadu. 

Kristýna Kolibová, PR manažerka, kristyna.kolibova@luzanky.cz, tel.: 606 260 520

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto LUŽÁNKY

Štítky Brno, Lužánky, lampiony, zdravotníci, poděkování, koronavirus, okno, zdravotnický pracovník, lampion, Brno-Bohunice, Žabovřesky, Bílovice nad Svitavou, Fakultní nemocnice Brno, Lysec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Do školy nemůžou a na tuto akci ano? No, snad se tam nic nestane. Ale jak udrží dospělí odstup a jak obejdou zákaz shromáždění více lidí, to je mi záhadou.

Středa, 11. listopadu 2020, 12:05Odpovědět

Brno dnes rozsvítí okna pro zdravotníky, Lužánky navíc přichystaly pro děti dobrodružnou noční hru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.