Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Obecně vzato jsme na situaci lépe připraveni. To ale neznamená, že z ní máme radost, shodují se jihomoravské minipivovary

Restaurace, hospody a bary jsou letos už podruhé nuceně zavřené. Mimořádná opatření vlády přijatá v souvislosti s pandemií koronaviru tak v důsledku dopadají i na pivovary. Podle svých slov dosud nezažily složitější situaci než tu současnou, způsobenou pandemií koronaviru. 

Nechceme pivo vylévat, stáčíme ho do PET lahví a vozíme lidem ho až domů

Nálada je těžká. Nikdo neví, na jak dlouho lockdown hospod bude. „Tržby se oproti předchozím měsícům propadly o cca 90 %. Situace je jiná než na jaře, když bylo teplé počasí, chuť na pivo byla výrazně vyšší. I přes opětovný rozvoz až ke dveřím je poptávka nižší než při jarním lockdownu. Těsně před podzimním uzavřením hospod jsme naskladnili pár tisíc litrů nepasterizovaného piva, takže v případě dlouhého uzavření hospod budeme asi dost piva lít do kanálu. Aby jsme vylívali co nejméně piva, stáčíme do PETek a rozvážíme lidem až ke dveřím. Co se týče finanční podpory od státu, zatím to vypadá, že nespadáme do žádných programů, takže se státní podporou moc nepočítáme. Je to sice naprd, ale co se dá dělat,” sdělil Petr Uchytil, ředitel prodeje pivovaru Kočovný Kozi.

Máme ESHOP! ???????????? A spouštíme ho s parádními podmínkami: ⚡️ rozvoz každé pondělí ZDARMA ⚡️ jiné dny rozvoz ZDARMA od...

Zveřejnil(a) Kočovný Kozi dne Čtvrtek 5. listopadu 2020

Aktuální situace je oproti první vlně lockdownu ještě horší. „V průběhu první vlny byla z lidí cítit jakási solidarita, a proto se prodej lahvového piva „z okýnka“ zvýšil. Toto v druhé vlně prozatím nijak znatelně nepociťujeme,” uvedl majitel pivovaru DUCK&DOG Petr Mifek.

„Při první vlně se bohužel stalo to, že jsme byli nuceni mnoho piva prodat pod cenou, abychom ho nemuseli vylít – hodně si zakládáme na tom, že naše pivo má špičkovou kvalitu a jakmile té kvality nedosahuje, nechceme jej prodávat, což by se mohlo stát, kdybychom měli pivo v tancích moc dlouho, a to bylo z finanční stránky velice náročné. Bohužel to hrozí znovu. Jinak pivo rozvážíme po Brně a situace nás donutila zprovoznit webové stránky” dodal Mifek.

Nemáš psa ani kachnu, které bys mohl vzít na procházku, tak sedíš doma? Chybí ti naše pivo? Zavolej a my ti Duck&Dog...

Zveřejnil(a) Pivo Duck&Dog dne Úterý 3. listopadu 2020

Pivovarům pomáhají štamgasti

„Naše situace je v tomto trochu odlišná od ostatních minipivovarů. S vlastním pivovarem jsme začínali v roce 2019 na jaře, takže loňské podzimní tržby ještě odpovídaly tomu, že jsme na začátku a hledáme stálé odběratele. Letošní rok jsme měli v plánu hodně růst a rozšířit naši prodejní síť. To se podařilo a třeba léto jsme měli úspěšné. Teď na podzim se nám proto tržby meziročně příliš nesnížily, ale zároveň ani neodpovídají našim plánům a meziročně vyšším nákladům. Nicméně nestěžujeme si. Bojujeme jako každý a víme, že existují restaurace či jiné provozny, které jsou na tom mnohem hůře,” tvrdí jednatel pivovaru Stern Kamil Grice.

Pivovary hledají různé cesty, jak prodat už navařený prodkut. Jednou z nich je například portál Zachraň pivo

Pivovarům velmi pomáhají stálí zákaznící, kteří si pro nápoj chodí k okénku. „Jednotlivým pivařům musíme za podporu obrovsky poděkovat. Každý den se jich k nám do pivovarského okénka spousta zastaví, což nám pomáhá. Snažíme se jim i co nejvíce obohatit produkci. Nedávno jsme měli v nabídce celkem 9 druhů piva, takže mají z čeho vybírat,” dodal Grice. Kromě prodeje z okénka pivovar rozjel i vlastní e-shop s doručením po celé ČR a do Bratislavy. Také jemu funguje rozvoz piva po Brně. 

Hrdě hlásíme, že náš E-SHOP už funguje pro celou Českou republiku a doručujeme také do Bratislavy. ???? Dnes jsme spustili...

Zveřejnil(a) Pivovar Stern dne Pondělí 19. října 2020

První vlna nás trochu připravila na tu druhou 

„V první vlně jsme se naučili prodávat pivo přes e-shop a proto jsme se nyní daleko rychleji přizpůsobili situaci. Také systém podpory ze strany státu je pro nás již známý. Bohužel ale nemáme žádné nové finanční rezervy. Akcionáři tak budou muset poskytnout dodatečné krytí. Očekáváme, že do Vánoc se situace nezmění, ale předpokládáme, že sezóna v roce 2021 už bude zase normální. V každém případě se ale zvýší prodej v zákaznických obalech, tedy ve skle a v PETu. Proto jsme výrazně navýšili kapacity stáčení a nově jsme kromě Makra zalistováni i v Albertech na jižní Moravě. Pro zákazníky do 25 km od pivovaru dovážíme pivo objednané na našem e-shopu zdarma, pro celou ČR poté rozvážíme externími dopravci,” sdělila ředitel Jarošovského pivovoaru Miroslav Harašta. 

Milí fanoušci dobrého pivečka, chceme Vám tuto dobu aspoň trochu zpříjemnit a tak pro Vás máme rozvoz našeho pivečka...

Zveřejnil(a) Jarošovský pivovar dne Čtvrtek 22. října 2020

Podobným způobem k opatřením také přistoupil pivovar MadCat. „Na jaře jsme narychlo vytvořili e-shop, který nám pomohl přežít první týdny krize, než začalo postupné uvolňování vládních opatření. Teď na podzim je situace mnohem složitější, vládní opatření z jara doplnil zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti a i ten přispěl k tomu, že objem prodaného piva za měsíc říjen nám meziročně klesl o 62%. Naše pivo tak teď prodáváme hlavně po okolí, drží nás i fanoušci z celé republiky, kteří nakupují na našem e-shopu. Asi nejvíc by nám pomohlo, kdyby jsme se od státu dozvěděli, jak to bude dál se všemi opatřeními a jaké budou podmínky k tomu, aby zase mohli fungovat naši odběratelé. Těch doslova pár tisíc, které se nám podaří z nějaké státní pomoci možná někdy v budoucnu získat, nemá žádnou váhu, když nevíme, co bude dál, nedokážeme to ani nijak ovlivnit a nemáme se podle čeho zařídit," uvedl jednatel pivovaru Jakub Tomanec. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky pivovary, vládní opatření, pivo, pivovar, pandemie covidu-19, hospoda, Česko, Bratislava, Brno, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obecně vzato jsme na situaci lépe připraveni. To ale neznamená, že z ní máme radost, shodují se jihomoravské minipivovary  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.