Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pandemie urychluje technologie i vývoj pracovního trhu. Zanikne 30 procent pozic, vzniknou ale nové

Koronavirová pandemie urychuje nové trendy na pracovním trhu. Některé pracovní pozice kvůli vývoji technologií zanikají, na výsluní se naopak dostává například práce z domova. Ta by podle Martiny Rašticové, vedoucí Ústavu práva a humanitních věd PEF Mendelovy Univerzity, měla mít velké zastoupení i v budoucnosti. Firmy řeší také digitalizaci, automatizovanou výrobu v továrnách a strojovou výrobu. Podle Rašticové v příštích deseti letech zanikne zhruba 30 procent pracovních míst, stejný počet nových ale zase vznikne.

Pandemie koronaviru může být v něčem i pozitivní. Ačkoli na pracovním trhu za sebou zanechává spíš pohromy, zároveň urychlila trendy, které se začínaly prosazovat v posledních letech. Řeč je především o pozice v online světě. 

„Už dnes můžeme sledovat řadu nových pozic, které před pár lety ještě nikdo neznal, nebo vůbec neexistovaly. Jedná se například o specialisty na sociální sítě, další profesí bude učitel chatbotů, tedy komunikační specialista vytvářející jazyk, kterým mluví chatbot, počítačový program, který simuluje lidskou konverzaci," uvedla Rašticová.

Podle specialistky budou mezi dalšími novými pozicemi například analytik velkých dat, dálkový online učitel, instagramový influencer, pověřenec GDPR a další. 

S novými pozicemi ale bohužel také některá místa úplně zaniknou. Podle Rašticové úplně odzvoní účetním, jejich práci totiž zvládnou dělat automatizované programy. Na ústupu jsou i poštovní doručovatelky, klasické dopisy už totiž téměř plně nahradila elektronická pošta. Bezhotovostní platby bez potřeby složenek už v dnešní době využívá i většina důchodců. Pokladní nahrazují samoobslužné pokladny, mizí také bankovní úředníci, agenti v cestovních kancelářích, asistenti právníků a další. 

„Naopak nezaniknou profese, ke kterým sice není potřeba velké vzdělání, ale nelze je nijak nahradit. Například úklidové služby, extrémně vyžadované budou v souvislosti se stárnutím společnosti pečovatelské služby. Nezaniknou také kreativní profese," popsala Rašticová.

Aktuální trendy cílí na vývoj digitalizace a technologií

Změny na trhu práce se vyvíjí současně se společností. Krom pandemie je momentálně rozdmýchává i Průmysl 4.0, který se snaží vyvořit inteligentní továrny. Ty prochází vývojem digitalizace, výrobní procesy se automatizují a místo lidské práce by se mělo začít více využívat té robotické. I to se následně logicky odrazí v nabízených pracovních pozicích. 

„Změny vyvolané Průmyslem 4.0 budou polarizovat trh práce a vytvářet nové nerovnosti," říká vědkyně. 

Zajímavou novinkou posledních let je portfoliová práce, kdy jeden člověk či firma pracijí pro více zkazníků. „Jsou účetní, kteří dělají pro více firem a třeba v Brně se velmi rozvíjejí shared service centra. Firmy zjistily, že je pro ně levnější některé činnosti zadat externím firmám a nesnažit se někoho vychovávat pro danou práci. Spoustu věcí lze navíc v současné době dělat přes počítač na dálku," uvedla Rašticová.

Nezaměstnanost v ČR je nízká, o stavu ekonomiky to ale nevypovídá

Nezaměstnanost v Česku se prozatím delší dobu drží na čtyřech procentech. Díky programům Antivirus, kurzarbeit, ošetřovnému, podpoře nájemného a dalších stát udržuje zaměstnanost ve vysokých číslech uměle. Aktuální čísla proto stav ekonomiky neodráží, podle Rašticové je dlouhodobá podpora programů na zaměstnávání lohrožených skupin lidí neudržitelná. 

„Opětovný rozsáhlý podzimní lockdown ohrozí existenci malých a středních podniků a živnostníků, pro mnohé z nich bude tento stav likvidační. Očekáváme propouštění v restauračních a hotelových zařízeních, utrpí také zaměstnanci v turistickém ruchu a v leteckém průmyslu," zmínila socioložka.

Propad ekonomiky nejvíc ohrozí nejzranitelnější skupiny

Propad ekonomiky může v Česku způsobit například snížená výroba osobních aut, což by mohlo mít velmi negativní dopad na budoucnost firem, které jsou na automobilový průmysl napojené. Socioložka se obává důsledků, které ekonomická krize s sebou přinese. Roste totiž počet vražd a sebevražd, domácího násilí, řada lidí se dostává do dluhových spirál a je vystavena exekucím.

Důsledky tvrdých ekomonických opatření budou následně ohrožovat nejzranitelnější skupiny, mezi které patří například samoživitelky, ženy s handicapem, lidé se základním vzděláním i mladé dospělé, ucházející se o zaměstnání, stejně jako naopak zaměstnance nad padesát let. Mezi ohrožené skupiny patří také lidé, kteří bydlí v okrajových částech okresů, odkud se složitě dojíždí. 

Každá krize je příležitost

Rašticová však každou krizi považuje také za příležitost. Podle vědkyně nevznikají žádné velké věci v komfortní zóně a i přes značné nepohodlí, omezení a opatření očekává překonávání této výzvy. Díky tomu by již brzy mohlo dojít k vylepšením v oblasti digitalizace, ale můžeme očekávat i víc práce z domova. Homeoffice podle vědkyně pandemii nepochybně přežije.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU | Zdroj Mendelu.cz

Štítky ekonomika, zaměstnání, pandemie, vývoj, nezaměstnanost, technologie, výroba, Mendelova univerzita v Brně, Česko, pandemie covidu-19, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ludmila Zelinková

Tak nejvíc mě dostal zánik účetních. Ta paní asi nezná práci účetních ani z rychlíku, jinak by tak pitomě nemohla mluvit.Nevím, co si pod touto profesí představuje, ale je úplně mimo :)

Středa, 4. listopadu 2020, 10:49Odpovědět

Pandemie urychluje technologie i vývoj pracovního trhu. Zanikne 30 procent pozic, vzniknou ale nové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.