Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Bystrci vyroste nový dům pro seniory, bude mít zahradu s altánem, zelenou střechu i terasy

Město chystá nové byty pro seniory v Bystrci. Až na sedmdesátku nových bytových jednotek vystaví na ulici Vejrostova v domě s pečovatelskou službou za 150 milionů. Radní potvrdili vítězný návrh od P.P. Architects.

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové je Bystrc ideálním a vyhledávaným místem pro bydlení. Město podle ní plánuje tuto městskou část dále rozvíjet. Mimo jiné by město chtělo rozšířit i hromadnou dopravu.

Řadu let Bystrc zažívá v tomto ohledu rozvoj, kterému se musí přizpůsobit i občanská vybavenost. Je potřeba, aby tu byl dostatek míst ve školách, školkách, aby tu byla dostupná zdravotní péče nebo třeba MHD, kterou tu chceme posílit prodloužením tramvajové tratě do Kamech.

Mezi plánované projekty zařadilo zastupitelstvo také zmíněný dům pro seniory. Do soutěže o návrh se v květnu přihlásili tři uchazeci, ze kterých město vybralo návrh od P.P. Architects. 

Nelze zapomínat ani na naši nejstarší generaci. Navržený dům s pečovatelskou službou nejenže poskytuje ubytovací kapacity, ale má ambici stát se centrem společenského života seniorů, místem setkávání a aktivního trávení volného času,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková. 

Senioři budou mít společenskou místnost i terasy

S vítězem soutěže se nyní povede jednací řízení o zpracování dalších stupňů dokumentace. Nový šestipatrový dům by měl vzniknout na ulici Vejrostova s podzemním parkovištěm. Krom ubytování seniorům nabídne také denní stacionář s provozem odlehčovací služby, společenský prostor i terasy.

Třetí, čtvrté a páté patro by mělo sloužit právě pro ubytování klientů. Senioři si tak budou moci vybrat z 32 garsonek, 13 bytů 1+1, dvanáct jednotek o dispozici 2+kk a 10 bezbariérových bytů jak jednopokojových, tak dvoupokojových. 

„V soutěži jsme vybrali architektonický návrh P. P. Architects na dům s 67 byty tolik potřebného dostupného seniorského bydlení s pečovatelskou službou. Mně osobně se líbí, že byty mají velké balkony a k dispozici je několik společenských teras, na kterých bude možné například pořádat různé oslavy nebo třeba pěstovat bylinky. Nyní je potřeba získat všechna povolení, abychom mohli začít co nejdříve stavět,“ popsal náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva.

Zelená střecha i zahrada s jezírkem 

Ploché střechy budou fungovat jako zelené, na střeše nad posledním podlaží budou solární panely. Zalévání by mělo být řešeno zachytáváním dešťové vody do akumulační nádrže. 

„K objektu bude patřit také pobytová zahrada s altánkem nebo jezírkem, bude tu prostor i pro zahrádkářské aktivity klientů. Vytvoří se také 70 parkovacích stání,“ doplnil Tomáš Kratochvíl, starosta městské části Brno-Bystrc, která na projektu od počátku participuje.

Předpokládané náklady jsou 150 milionů korun, aktualizovány budou po zpracování studie. Stavět by se mohlo začít v roce 2022.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto brno.cz | Zdroj brno.cz

Štítky Brno, senioři, domov, Bystrc, dům, terasa, zahrada, Markéta Vaňková, Tomáš Kratochvíl, Jiří Oliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bystrci vyroste nový dům pro seniory, bude mít zahradu s altánem, zelenou střechu i terasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.