Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda schválila obnovení profesionálních soutěží v přísném režimu

V Česku se mohou obnovit profesionální sportovní soutěže, pokud splní přísné hygienické podmínky. Povolený je také trénink profesionálních sportovců na vnitřních sportovištích, která pro ně byla v rámci vládních opatření proti šíření koronaviru uzavřena od 12. října. Dnes to schválila vláda. Na twitteru o tom informoval předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Restart soutěží přerušených rovněž před třemi týdny bude postaven na individuálně udělovaných výjimkách. Týká se nejen fotbalu a hokeje, které ho intenzivně prosazovaly, ale všech soutěží napříč sporty schopných splnit hygienické standardy.

"Ty budou ještě upřesněny, ale obecně by to mělo být něco podobného jako u fotbalu, tedy mimo jiné pravidelné plošné testování," řekl mluvčí agentury Jakub Večerka. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci se všechny soutěže budou odehrávat bez diváků.

V Česku se na rozdíl od jiných evropských zemí, kde rovněž epidemie koronaviru v posledních týdnech nabírá na obrátkách, s vládními omezeními zastavil i profesionální sport.

To se dnešním rozhodnutím změnilo. "Je to dáno tím, že profesionální sportovci mají sport jako své zaměstnání a chceme jim tuto práci umožnit. Je zde veliká výhoda oproti ostatním aktivitám v tom, že je možné, abychom tyto skupiny izolovali uvnitř uzavřených sportovišť a budou podrobeni opatřením nastaveným hygienou. Není to uvolňování a v žádném případě plošné uvolňování, ale jen umožnění práce této skupině lidí," uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Mezinárodní soutěže sice dostávaly i na českém území výjimku, ale například trojice českých zástupců ve fotbalové Evropské lize trpěla nedostatkem herní praxe.

Ještě hůře na tom byli hokejisté a další zástupci individuálních i kolektivních halových sportů, kteří ani nesměli do hal. Řada hokejových klubů trénovala například na venkovním kluzišti ve středočeské Dobříši, některé celky i reprezentační výběry jednotlivců vyrážely do zahraničí. Plnohodnotná příprava to ale nebyla.

Hnilička proto ocenil, že jeho několikatýdenní snaha dospěla k úspěšnému konci. Páteční prodloužení vládních restrikcí totiž prodloužilo i omezení pro sport do 20. listopadu, kdy nově končí nouzový stav.

"Velmi kvituji, že tohle vláda projednala. Bude se jednat o výjimky, které bude posuzovat hlavní hygienička Jarmila Rážová. Slibuji si od toho také to, že nám bude umožněno dívat se na sportovní odvětví, která máme rádi. Zjednoduší nám to situaci, kdy musíme zůstat doma. Zareagovali jsme na to, že celá Evropa ještě běží na sportovním poli," uvedl Hnilička.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zbrojovka Brno

Štítky sport, sporty, vláda, koronavirus, soutěž, Česko, Milan Hnilička, Národní sportovní agentura, fotbal, pandemie covidu-19, Jan Blatný, Jarmila Rážová, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda schválila obnovení profesionálních soutěží v přísném režimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.