Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Historická ukázka bitvy u Slavkova letos kvůli koronaviru nebude

Vládní opatření proti šíření nového typu koronaviru výrazně omezí i plánovaný program k 215. výročí slavné bitvy tří císařů. Odpadla například tradiční ukázka bitvy u Tvarožné na Brněnsku. Na webu projektu Austerlitz to za pořadatele uvedl Miroslav Jandora. Ukázku na místě pravidelně sledují tisíce lidí.

„Nechtěli jsme program akce upravovat postupně, protože jsme očekávali, že opatření budou v průběhu času měněna, nyní však již je zřejmé, že ani na konci listopadu nemůžeme očekávat žádné zásadní uvolnění, dost možná naopak. Aniž bychom nejistotu ve vztahu k budoucím událostem někomu vyčítali, rozhodli jsme se spolu s partnery v dané situaci nepodstupovat riziko, a program akce Austerlitz 2020 nyní zásadním způsobem redukujeme," uvedl Jandora.

Místo boje pochod a vítání slunce

Program je tak nově naplánovaný do jediného dne, a sice na sobotu 28. listopadu. Pokud to opatření dovolí, v plánu je ceremonie „Vítání Slavkovského slunce" na vrchu Žuráň, tak jako každý rok. Poté se na návsi ve Tvarožné uskuteční symbolická přehlídka, následovat bude pochod slavkovským bojištěm z Tvarožné do Prace a na Mohylu míru.

Odpadá tak například i tradiční ukázka bitvy na polích u Tvarožné, na kterou se letos přihlásilo zhruba 1500 účastníků z 15 zemí světa. Loni se do uniforem se oblékla asi tisícovka nadšenců, bitevní ukázce tehdy přihlíželo asi 12.000 lidí. Scénář v minulém roce navazoval na předloňskou ukázku a zachycoval situaci, kdy Napoleonovi vojáci u Telnice napadli z týlu koaliční jednotky a zahnali je na ústup směrem na Hodonín.

Bitva u Slavkova patří k hlavním střetnutím napoleonských válek a k nejslavnějším bitvám, které se kdy odehrály na českém území. Vojska se střetla 2. prosince 1805 v prostoru jihovýchodně od Brna a západně od Slavkova. Francouzská armáda v čele s císařem Napoleonem drtivě porazila ruské vojsko cara Alexandra I. i rakouské oddíly císaře Františka I. Napoleonovo vedení bitvy patří podle odborníků k mistrovským ukázkám taktiky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Olša

Štítky bitva u Slavkova, bitva tří císařů, slavkov, rekonstrukce, Tvarožná, Slavkov u Brna, COVID-19, Brněnsko, Napoleon Bonaparte, Armáda Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická ukázka bitvy u Slavkova letos kvůli koronaviru nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.