Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Pryglu letos skončilo 500 tun odpadu. Spláví zhoršuje kvalitu vody a může být nebezpečné

Odpady ve vodě opět trhají rekordy, po říjnových povodních vytáhli pracovníci povodí Moravy další stovky tun spláví. Práci jim ale komplikuje počasí. Nejvíce splaveného odpadu vytáhli pracovníci z Brněnské přehrady.

Letošní rok nese smutný rekord v množství splaveného odpadu ve vodách. Pomyslné prvenství má opět Brněnská údolní nádrž, do které vysoké průtoky splavily odhadem 200 tun dřevní hmoty a dalšího materiálu. Do uklízení nepořádku ve vodě se Povodí Moravy pustilo na konci minulého týdne a vyplavený popovodňový materiál přidali k dosavadním 300 tunám odpadu.

Největší objem spláví se nacházel u hráze brněnské přehrady, s bagry a další těžkou technikou jsme zasahovali i u areálu dopravního podniku, na Rokli i na Rakovci, tedy především v zátokách, kam splaveniny odnesl vítr,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. 

Kvůli spláví nelze snižovat hladiny na zimní úroveň

V pozdně podzimním období obvykle pracovníci začínají snižovat hladinu v nádrži na zimní úroveň, nízká hladina by ale úklid znemožnila. Voda se proto začne vypouštět až po dokončení úklidu. 

Povodí Moravy odstraňuje nežádoucí materiál z vodních ploch a jezů za pomoci těžké techniky jako jsou bagry a jeřáby. Jimi odebírá odpad z vody a nakládá je na auta, která pak spláví odváží na usušení a třízení. To je nutné kvůli ekologické likvidaci vyplaveného odpadu. Průběh těžby spláví bohužel nejde naplánovat, záleží totiž na počasí i směru větru.  

Vedle vodního díla Brno odstranilo Povodí Moravy, s. p. spláví po říjnové povodni také z vodní nádrže Nové Mlýny (50 tun), Luhačovice (30 tun) a Bystřička (30 tun). Velké množství zejména dřevní hmoty zachytila norná stěna v Podhradském rybníku na Prostějovsku. Ta zabránila splavení přibližně 120 tun materiálu do vodní nádrže Plumlov.

Výrazným zvýšením hladin vodních toků se do řek dostává množství větví, odpadků a dalšího materiálu, který pak voda unáší. Vodní nádrže, které povodňové průtoky zachytávají a transformují, zachytí také obrovské množství spláví, které proud a vítr přinese do zátok a k hrázím vodních nádrží. Nejvíce materiálu se dostává do nádrží na středních a dolních tocích,“ doplňuje Gargulák. Některé druhy splaveného materiálu jsou nebezpečné a mají vliv na kvalitu vody v nádržích. Často se do běžného splaveného dřeva a jiných přírodních materiálů dostávají i odpady z načerno založených skládek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Spláví, přehrada, odpad, materiál, Povodí Moravy (státní podnik), Brněnská přehrada, Morava, vodní nádrž, Dopravní podnik města Brna, Rakovec, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pryglu letos skončilo 500 tun odpadu. Spláví zhoršuje kvalitu vody a může být nebezpečné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.