Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Informace o uzavření obchodů přišla ze dne na den, stěžují si na zmatečné kroky vlády podnikatelé

Už je tomu pár dní, co vláda prostřednictvím opatření v rámci boje proti koronaviru uzavřela obchody s oblečením, hračkárství, kadeřnictví a řadu dalších podniků. Spousta obchůdků jen stěží přežilo první lockdown v březnu, další uzavření tak pro ně může být tentokrát likvidační. Současný stav a budoucí vyhlídky sdělili Drbně zástupci pár brněnských prodejen. Pomoc by měla přijít dříve, než bude pro hodně obchodníků pozdě, apeluje na vládu zástupce obchodu Polagraph Michal Čáp.

Obchody zavírat zatím nebudeme, slibovala vláda

Podnikatelé dostali sotva jeden celý den na to, aby se připravili na nová opatření, která vstoupila v platnost 22. října. Pár dní zpět byli ovšem vládou ujišťování, že k uzavírání obchodů se neschyluje. Tyto zmatečné kroky vlády naštvaly nejednoho podnikatele. „Uzavření prodejen samozřejmě chápeme a plně respektujeme, ale problém je spíše v tom, že informace přišla ze dne na den, bez nějakého plánu, jako například, že po překročení 15 tisíc nakažených, se budou uzavírat obchody. To bychom se na uzavření mohli připravit. Zmatené informace a neustále změny rozhodnutí měly vliv na to, že jsme tu šanci na přípravu neměli a nevěděli jsme, co bude druhý den. To pokládáme za tu největší chybu, která spolu s mnoha naprosto nelogickými omezeními obchodníky stojí ohromné množství peněz,“ kritizuje kroky vlády provozovatel brněnského obchodu Polagraph Michal Čáp.

Vláda se to postiženým podnikatelům snaží vynahradit, kompenzace ovšem není dostatečná. „Bylo by skvělé, kdyby byla pomoc ze strany státu pro podnikatele větší, nicméně si nemůžeme nic malovat, stát je zadlužen a vidím to tak, že můžeme být rádi za pomoc, kterou současně nabízí,“ uvedla provozovatelka brněnského obchodu Retro Komnata Viviana Bordásová.

Některé obchody teď fungují online

Kamenné obchody s oblečením se pomalu připravovaly na zimní sezónu, nyní musí doufat v to, že alespoň do konce roku ještě otevřou. Spousta z nich se tedy alespoň přesouvá do online sféry a zaměřují své prodeje na internet. „V našem případě jsem si jistá, že situaci zvládneme. Budeme se teď opět soustředit více na online prodej,“ dodala Bordásová.

Obchod Polagraph také pracuje na nových projektech, aby současnou situaci ustál. „Snažíme se vymyslet nové věci, které by nám v tom pomohly. Zaměřit se trošku jinam v našem oboru a tak dál, zkrátka se situaci přizpůsobit. A samozřejmě také výrazně srazit náklady a šetřit. Přežijeme to, ale předpokládáme, že minimálně do léta 2021 bude ta situace pro nás velmi těžká,“ uvedl Čáp. 

Ne každý má ovšem tak nadějené vyhlídky do budoucna. Provozovatelé českého designerského obchůdku Ty Identify v napětí vyčkávají, jak se situace vyvine. Obávají se toho, že budou nuceni obchod zavřít úplně. Do online sféry se přesouvat nechtějí, zakládat e-shop podle nich smysl nemá, bylo by složité ho propagovat. "Chceme, aby se lidi naučili chodit zpátky do obchodů, aby si užili i to samotné nakupování. Když přijdou, můžou si popovídat s prodavačkou, uvidí, jaký příběh se skrývá za výrobkem," sdělila ČTK vedoucí obchodu Šárka Hégrová. 

Nová opatření vstoupila v platnost v nejvýdělečnější období roku

První březnový lockdown byl pro mnohé brněnské podniky hodně ztrátový. Mnoho obchodů bez internetového prodeje situaci ani nezvládlo, a pokud ano, tak současný lockdown už bude nejspíš tím likvidačním. Omezení totiž přichází před nejvýdělečnějším obdobím roku, před Vánocemi. „Druhá vlna bude podstatně horší, protože především ohrožuje to nejdůležitější období, Vánoce. Vydržíme to, ale bude to pro nás velmi těžké, přemýšlíme o výrazných škrtech a změnách, bude to doslova boj,“ uzavřel Čáp. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook obchodu Retro Komnata

Štítky vládní nařízení, koronavirus, Retro Komnata, Polagraph, Ty Identify, obchod, vláda, lockdown, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Informace o uzavření obchodů přišla ze dne na den, stěžují si na zmatečné kroky vlády podnikatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.