Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Květiny u Masaryka a zářící vozovna. Brno si připomíná výročí založení republiky

Česká republika si dnes připomíná 102 let od založení prvního československého samostatného státu. Zástupci města, kraje a dalších veřejných institucí tradičně položili květiny k soše prvního prezidenta T. G. Masaryka. Letos se však kvůli koronaviru nekonal žádný veřejný ceremoniál. Na oslavu výročí založení republiky se do barev trikolóry rozsvítila i nová tramvajová vozovna v Pisárkách.

K soše Masaryka dnes během dne postupně položila květiny brněnská primátorka Markéta Vaňková, dosluhující hejtman Bohumil Šimek a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. 

„Stejně jako mnoho dalších věcí či událostí, je však letošní 28. říjen jiný, víc soukromý než okázalý. Možná by bylo dobré brát ho dnes jako příležitost k zamyšlení," uvedla primátorka na sociální síti.  „A na nás záleží, jak toto složité období, kterému je vystavena, ustojíme. Protože i když se někteří její hlavní představitelé chovají zmateně, přijímají nekoncepční opatření a zbaběle se schovávají, my, každý za sebe a každý pro všechny, musíme se vší zodpovědností udělat vše, co prostě udělat lze," dodala Vaňková.

Den vzniku samostatného československého státu. Stejně jako mnoho dalších věcí či událostí, je však letošní 28. říjen...

Zveřejnil(a) Markéta Vaňková dne Středa 28. října 2020

Květiny k Masarykovi položil i místostarosta Sokola a jihomoravský zastupitel Michal Doležel. Vyzval přitom spoluobčany, aby přišli k soše položit svíčku nebo květinu jednotlivě.

Státy se udržují těmi ideály, ze kterých vznikly ???????? Dnes je 102 let od vzniku naší republiky a je jenom na nás, jaká ta...

Zveřejnil(a) Michal Doležel dne Středa 28. října 2020

Do českých národnív barev se rozsvítila i nová hala brněnského dopravního podniku v Pisárkách.

„Naše nová hala je výraznou dominantou této části města a sklízí mezi laickou i odbornou veřejností velký úspěch. Proto jsme chtěli, aby svým speciálním nasvícením upozorňovala na významné svátky v roce. Nechali jsme ji naprogramovat v několika barevných kombinacích, které se budou měnit dle aktuálních příležitostí," uvedl ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Hala se letos rozsvítí i při příležitosti dalšího významného dne české státnosti, a to 17. listopadu. Do červené, modré a bílé se pak letos zbarví i na Vánoce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUNI

Štítky 28. října, státní svátek, Brno, masaryk, výročí, květiny, Česko, socha, Pisárky, Tomáš Garrigue Masaryk, Markéta Vaňková, Dopravní podnik města Brna, Bohumil Šimek, Martin Bareš, Michal Doležel, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Květiny u Masaryka a zářící vozovna. Brno si připomíná výročí založení republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.