Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fakultní nemocnice poskytne speciální lékařský tým pro extrémní situace, postará se o pacienty v záložní nemocnici

Fakultní nemocnice navyšuje počet lůžek, tento týden je kapacita pro koronavirem nakažené pacienty okolo 150. Dalších 50 může nemocnice nabídnout během pár dní. Na brněnském výstavišti by tak měla zřídit záložní nemocnice, ta by mohla nabídnout až 320 lůžek. Podobné zařízení momentálně vzniká na pražském výstavišti v Letňanech. Fakultní nemocnice pak do těchto provizorních nemocnic pošle speciální tým.

„Rozhodli jsme se jako fakultní nemocnice nabídnout záložní nemocnici náš Emergency Medical Team, který je zřizovaný ministerstvem, ale vlastníme ho my. Vysíláme ho v případě katastrof do zahraničí, naši odborníci pomáhali například týden v Nepálu po zemětřesení,“ představil část krizového plánu zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka. Tým by měl být složený z 6 lékařů a 18 zdravotních sester. Tým je na extrémní krizové situace zvyklý z nejrůznějších humanitárních akcí. 

Emergency Medical Team však bude vzhledem k plánovanému počtu lůžek k sobě potřebovat ještě další sestry nebo sanitáře. 

„Dle mého názoru je lepší nabídnout pomoc a starat se o další pacienty v jiném zařízení, pokud to naše bude již zcela zaplněné a bude hrozit kolaps zdravotního systému. Nikdo z nás si samozřejmě nepřeje, aby situace došla takhle daleko, ale musíme být připraveni. Myslím, že by nebylo špatné i částečné zapojení ambulantních specialistů či praktických lékařů,“ dodává Ludka.

Čtyřiadvaceti členný tým je složen z lékařů a sester různých odborností a vzhledem k množství případů, kdy jsou zaměstnanci v karanténě nebo na OČR se svými dětmi, nedojde k významnému personálnímu oslabení FN Brno na jednotlivých odděleních a klinikách.

Záložní nemocnici město plánuje od 15. října

Město podle Vaňkové plánovalo záložní nemocnice už na jaře a také i nyní na podzim, kdyby nebyl dostatečný počet lůžek v nemocnicích.

Domluvili jsme se, že informace o aktuálním stavu lůžek v Brně budeme dostávat jednou týdně. Pokud by se situace změnila, okamžitě zahájíme kroky k tomu, abychom ji postavili v řádech dní. Počítá se, že by sloužila pro pacienty s lehčím průběhem nemoci covid-19, kteří nepotřebují plicní ventilaci nebo péči na jednotkách intenzivní péče,“ uvedla tehdy primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Provizorní nemocnice by měla vyrůst na brněnském výstavišti

Záložní nemocnice vzniknou na brněnském výstavišti v pavilonu G2 a měla by mít kapacitu 320 lůžek. Na jaře byl projekt schválen Krajskou hygienickou stanicí. Podle posledních informací je technické vybavení už zajištěno a k dispozici. Podle Vaňkové se ohledně dalšího personálu k pacientům bude domlouvat s Armádou ČR.

 „Zásadní otázkou je, kdo by se v záložní nemocnici staral o pacienty. V této věci se obrátím na Armádu ČR s žádostí o spolupráci a případné zajištění lékařského a ošetřujícího personálu,“ dodala minulý týden primátorka.

V Praze začne záložní nemocnice fungovat v neděli

Podobné zařízení už budují vojáci na pražském výstavišti v Letňanech, kteří od víkendu dovezli 280 tun vybavení. Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové přijel v pondělí další konvoj z Hradce Králové, ten přivezl dalších 9 kontejnerů. Zbylý materiál by měl být na místě už do pátku. Nemocnice by tak měla začít fungovat v neděli. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Voska, army.cz

Štítky nemocnice, koronavirus, Brno, výstaviště, pacient, Brněnské výstaviště, Výstaviště Praha, Letňany, Markéta Vaňková, Fakultní nemocnice Brno, Armáda České republiky, Nepál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice poskytne speciální lékařský tým pro extrémní situace, postará se o pacienty v záložní nemocnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.