Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nikdo se neodvolal, může se stavět. Stavba druhé etapy VMO Žabovřeská má zelenou

Práce na druhé etapě stavby velkého městského okruhu Žabovřeská v Brně pravděpodobně mohou začít. Ve středu v noci vypršela patnáctidenní lhůta pro odvolání účastníků výběrového řízení, kterého se zúčastnily dvě společnosti. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dosud žádné odvolání nedostalo, řekla mluvčí silničářů Lucie Trubelíková.

„Ještě počkáme, zda odvolání nedorazí poštou. Pokud ne, bezprostředně poté podepíšeme smlouvu se zhotovitelem," dodala Trubelíková.

Hotovo má být v polovině roku 2024. Zhotovitelem je sdružení firem Eurovia, Hochtief a Subterra, které zvítězilo i v původní zakázce. Tu v květnu zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Sdružení tehdy nabídlo zhotovení za 1,95 miliardy korun. Nyní předložilo nabídku za 2,03 miliardy.

„Do ceny se promítl především přesun plánovaných prací a lidských i technických kapacit do jiného období, než tomu bylo v předešlém výběrovém řízení," řekla mluvčí firmy Eurovia Iveta Štočková.

Druhý uchazeč o stavbu předložil nabídku za 2,34 miliardy

ŘSD letos pracuje také na několika úsecích silnice I/52, která vede z Brna na česko-rakouskou hranici u Mikulova. Od března opravují dělníci most přes vodní nádrž Nové Mlýny. Práce tam podle Trubelíkové pokračují podle plánu a skončí ještě letos. Vyjdou na 295 milionů korun. Od hráze směrem na Pohořelice také opravují silnici, kde nyní dokončují křižovatku Pasohlávky - Iváň. 

Do konce října skončí opravy téměř čtyřkilometrového úseku mezi Novou Vsí a Pohořelicemi. Ještě letos chtějí silničáři zahájit opravu úseku Bavory, kde nyní vybírají zhotovitele stavby. V budoucnu je v plánu také úprava křižovatky od obce Pasohlávky a Aqualandu Moravia.

ŘSD plánovalo v listopadu požádat o stavební povolení na obchvat Mikulova, který je součástí připravované dálnice D52 na Vídeň. Krajský soud v Ostravě ale na začátku října zrušil rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu, který stavbu obchvatu Mikulova pravomocně povolil. Jihomoravský krajský úřad pravděpodobně podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky vmo, žabovřesky, etapa, stavba, Ředitelství silnic a dálnic, Brno, Silnice I/42, Eurovia CS, Subterra, Mikulov, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Pohořelice, Pasohlávky, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Procházka

to je sice fajn, ale všechna ta tranzitní doprava stejně skončí na Tomkově náměstí a na Gajdošce, už teď se tam, ani v nejbližším okolí nedá dýchat, limity jsou denně překračovány a výskyt nádorových onemocnění je tu 10x vyšší než je brněnský průměr.

Pondělí, 19. října 2020, 10:44Odpovědět

Nikdo se neodvolal, může se stavět. Stavba druhé etapy VMO Žabovřeská má zelenou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.