Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přestaňte virus zlehčovat, vyzval Babiš. Česku hrozí úplný lockdown

Vláda bude možná muset přistoupit k dalším omezením v boji proti koronaviru, pokud nebudou všichni v Česku dodržovat stávající opatření, řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Nevyloučil v té souvislosti ani tzv. lockdown, tedy nutnost kompletního uzavření země jako na jaře v počátcích epidemie covidu-19. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) podle Babiše pracuje na programech, které podnikatelům nahradí ztráty způsobené vládními opatřeními.

Premiér vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření "plné zuby", ale virus musí porazit všichni společně. „Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku," prohlásil.

Babiš připomněl, že dříve vylučoval znovuzavedení plošných opatření či tzv. lockdown. Nyní to ale nemůže vyloučit. „Jsou skutečně ohroženi na životě naši spoluobčané," řekl. Lidi vyzval, aby o víkendu byli doma a příští týden pokud možno pracovali z domova. „Opatření mohou být pro některé podnikatele a živnostníky po jaru likvidační, ale příštích 14 dnů bude rozhodujících," řekl. Kapacity nemocnic nelze navyšovat do nekonečna, dodal.

Odpuštění sociálního odvodu malým firmám

Chystaná státní pomoc pro podnikatele omezené vládními opatřeními proti covidu-19 by měla být podle Babiše cílenější než na jaře. Kompenzace se budou řešit především příští týden. „Dejte nám nějaký čas a příští týden to bude hlavní úkol především ministra Havlíčka," řekl Babiš. Diskutovat se bude mimo jiné o odpuštění odvodů na sociální pojištění firmám do 50 zaměstnanců, což požaduje například Hospodářská komora. V rámci programu Antivirus C toto opatření platilo od června do srpna.

Babiš řekl, že se na vládu obrací řada zástupců za stejné obory. Vybídl proto svazy, aby se sjednotily a s vládou o jednotlivých hospodářských odvětvích mluvily jedním hlasem. „Chtěli bychom to dělat cíleně, ne plošně jako za první vlny (epidemie), protože to nás stálo dnes už 200 miliard korun," řekl ke kompenzacím.

Prymula vyzval zdravotníky pracující jinde k pomoci s koronavirem 

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vyzval zdravotníky pracující v jiných profesích, aby pomohli při epidemii koronaviru. Kapacity zdravotnictví jsou podle něj omezeny i počty zaměstnanců. Za jediný den se covidem-19 nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester, řekl na společné tiskové konferenci s Babišem.

„Budeme potřebovat ruku každého z nás, chceme vyzvat zdravotníky i v jiných profesích, aby pomohli," řekl Prymula.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Andrej Babiš, vláda, opatření, lockdown, Roman Prymula, Česko, virus, ANO 2011, COVID-19, pandemie covidu-19, Karel Havlíček, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestaňte virus zlehčovat, vyzval Babiš. Česku hrozí úplný lockdown  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.