Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nevydržel ani dva roky. Jeden ze čtyř platanů na Dominikánském náměstí odumřel

Čtyřem platanům, které na Dominikánském náměstí v Brně před dvěma lety vysázela Veřejná zeleň města Brna (VZMB), se nedaří. Jeden kvůli sazenici, která měla v době výsadby nekvalitně zapěstovaný kořenový systém, odumřel a nahradil ho nový. Tři další odumírají. Nákup čtyř platanů vyšel na zhruba 25.000 korun, mnohonásobně dražší je ale jejich údržba, uvedla Alexandra Koutná z Veřejné zeleně města Brna.

„Chřadnutí se začalo projevovat barevnými změnami na listech, černými ohraničenými skvrnami, bílým povlakem a seschnutím celého listu. Nejhůře postižený strom odumřel zcela, další dva se během vegetace znovu nově olistily, poslední strom měl popsané projevy pouze lokální," sdělila Koutná.

Špatně zapěstovaný kořenový systém, sucho také nepomohlo

Odborníci vyloučili, že by možnou příčinou odumírání stromů bylo napadení jejich nadzemní části patogenem, nedostatek vláhy nebo špatné složení substrátu. Při vydobývání balu ze země zjistili, že sazenice měla při výsadbě nekvalitně zapěstovaný kořenový systém.

„Poměrně silné kořeny byly přerušeny zřejmě při školkování. Strom této velikosti má být ve školce několikrát přesazen, tady byl ale pouze maximálně dvakrát. Kořenový systém neměl dostatek jemných absorpčních kořenů, velké rány byly infikovány patogenními organismy a s přispěním dalších stresujících faktorů, jako je vliv přímého slunečního záření v letních měsících nebo sálání tepla z okolní zadlážděné plochy, se nedokázal ujmout," dodala Koutná.

Chřadnutí platanů na Dominikánském náměstí Jako součást rekonstrukce Dominikánského náměstí a ulice Veselé bylo na...

Zveřejnil(a) Veřejná zeleň města Brna dne Úterý 6. října 2020

Zahradníci na náměstí místo mrtvého platanu vysadili nový, ale o něco menší, kterému by se mělo dařit lépe. Zároveň jen zapěstovali jiným způsobem, v takzvaných airportech, které podněcují tvorbu silnějších a zdravějších kořenů. Zbývající stromy budou sledovat. Jestli se jejich stav zlepšil, zjistí na jaře.

Spolu se čtyřmi platany přibylo před dvěma lety na náměstí po jeho rekonstrukci dalších 20 stromů, a to sakury jírovce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veřejná zeleň města Brna

Štítky platan, Dominikánské náměstí, Brno, platany, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevydržel ani dva roky. Jeden ze čtyř platanů na Dominikánském náměstí odumřel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.