Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kvůli nouzovému stavu se dnes neuskuteční pravidelná zkouška sirén

Ulicemi po celé České republice se dnes nerozezní tradiční zkouška sirén. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Studená uvedla, že se dnes pravidelná zkouška sirén neuskuteční. Důvodem je nouzový stav, který v Česku znovu platí od pondělí kvůli epidemii koronaviru. Sirény nezněly v poledne ani první dubnovou a květnovou středu, tedy v době, kdy v zemi také platil stav nouze a omezení kvůli šíření nemoci covid-19. Hasiči zkoušku ruší kvůli tomu, aby v takových situacích sirény nevyvolaly paniku.

Nouzový stav kvůli koronaviru trval v Česku od 12. března do 17. května, tedy 66 dní, nejdéle v historii České republiky, navíc na celém území země. Zavedená omezení se poté začala postupně uvolňovat. Po letních prázdninách se ale epidemická situace výrazně zhoršila, začalo strmě přibývat nakažených, hospitalizovaných, pacientů ve vážném stavu i úmrtí. Poté, co vláda zpřísnila pravidla pro nošení roušek či pořádání hromadných akcí, zavedla od pondělí 5. října znovu nouzový stav. Platit má měsíc.

Letos na jaře to nebylo poprvé, kdy se zkoušky sirén rušily. Stalo se tak například i při povodních v roce 2009 a 2013 nebo při návštěvě amerického a ruského prezidenta v Praze v roce 2010. I tehdy byl podle hasičů důvod stejný, a to nevyvolávat paniku.

Přinejmenším následující dva týdny platí ještě přísnější omezení hromadných akcí, nesmí se zpívat na koncertech, v divadlech ani ve školách. Na většině středních, vyšších, uměleckých a vysokých škol se učí na dálku, v restauracích smí u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Česko má nyní v přepočtu na obyvatele druhý nejvyšší nárůst případů v EU za posledních 14 dní, hůře je na tom jen Španělsko. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hasiči, koronavirus, sirény, pravidelná zkouška, covid-19, zkouška sirén, nouzový stav, Česko, pandemie covidu-19, Hasičský záchranný sbor, Evropská unie, Španělsko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nouzovému stavu se dnes neuskuteční pravidelná zkouška sirén  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.